Europsko prvenstvo u powerliftingu

U Zadru je 27. 05. 2016., održano Europsko prvenstvo u powerliftingu. Naš Darko Božak, treća godina Studija fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, sudjelovao je na natjecanju te je ostvario vrhunski rezultat. Osvojio je zlato u juniorskoj kategoriji do 90kg te srebro između svih juniora koji su nastupali. Konkurencija je bila na visokoj razini jer su došli natjecatelji iz Slovenije, Mađarske, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke, Poljske i drugih Europskih zemalja.

Prvenstvo je u organizaciji GPA federacije (Global powerlifting alliance) koja je prije dvije godine počela organizirati natjecanja i u Hrvatskoj. Powerlifting je sportska disciplina dizanja utega u 3 discipline: čučanj (squat), potisak s klupe (bench press) i mrtvo dizanje (deadlift). Za svaku disciplinu natjecatelj ima 3 pokušaja i cilj je natjecatelju dići maksimalnu moguću težinu koju sam bira. Znači, ukupno je 9 pokušaja i od svake discipline uzima se jedan najuspješniji i na kraju se zbraja rezultat (total). Natjecatelj s najvećim totalom u svojoj kategoriji je pobjednik. Više o pravilima natjecanja možete pročitati na stranici GPA federacija http://www.globalpowerliftingalliance.com

Darkova najuspješnija dizanja bila su: 245kg u čučnju, 152.5kg u potisku s klupe i 260kg u mrtvom dizanju što daje total od 657.5kg kojim je ostvario prvo mjesto u svojoj kategoriji. Čestitke našem Darku te mu želimo puno uspjeha u daljnjem natjecanju i ostvarivanju vrhunskih rezultata a pogotovo na Svjetskom prvenstvu koje se u prosincu ove godine održati u Moskvi.

Katedra za kineziologiju

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!