Dr. Egidio Čepulić


Dr. Egidio Čepulic rođen je u Zagrebu 1946. godine, maturirao na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu gdje je završio i Medicinski fakultet, na kojem je položio i specijalistički ispit iz Radiologije. Stupanj magistra znanosti stekao 1980. godine,a naslov "primarius" 1986. godine. Radio je na Zavodu za kliničku onkologiju KBC Rebro, zatim u Centru za ginekološki karcinom Klinika za ženske bolesti i porode, bio je voditelj Odsjeka za kemoterapiju i pročelnik Odjela za radioterapiju, radio je na radioterapijskim odjelima Klinike za tumore, a potom i na radioterapijskom odjelu u Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu bolnice „Sestre milosrdnice“. Od 1995. godine radi u vlastitoj specijalističko onkološkoj ordinaciji, a i dalje konzultant je Klinike za tumore u Zagrebu. Stručno se usavršavao u Velikoj Britaniji i Francuskoj, sudjelovao na brojnim međunarodnim skupovima i kongresima i autor je brojnih članaka i poglavlja u knjigama iz područja onkologije. Od kraja sedamdesetih godine sudjeluje u nastavi na Medicinskom fakultetu kasnije i nastavi studija radiologije na Visokoj zdravstvenoj školi za predmeta Radioterapija i onkologija za koji je 2000 godine izabran za višeg predavača.

Osim stručnih, znanstvenih i nastavnih aktivnosti bio je vrlo aktivan u strukovnim tijelima – deset godina bio je tajnik, a nakon toga predsjednik Društva za radioterapiju i onkologiju, aktivni je član nekoliko domaćih i međunarodnih strukovnih društava, sekcija Hrvatskog liječničkog zbora i drugih, a kao kruna njegovih strukovnih društvenih aktivnosti je njegov izbor za prvog predsjednika Hrvatske liječničke komore. Za rad u Hrvatskom liječničkom zboru odlikovan je najvišim Zborskim odlikovanjem «Ladislav Rakovac «. Bio je vrlo aktivan i u humanitarnim udrugama, a i društveno angažiran u HSS – u.

Značajno je unaprijedio teoretsku a posebno praktičnu nastavu iz područja radiologije i radioterapije. Budući da je Centar za ginekološki karcinom, a kasnije i Zavod za ginekološku onkologiju u Petrovoj bio dugo vremena najopremljeniji radioterapijski centar u Hrvatskoj, naši studenti imali su mogućnost učenja uz najsuvremeniju aparaturu i po najsuvremenijim metodama. Njegov kasniji rad u Klinici za tumore proširio je mogućnost praktičnog dijela učenja i na Radioterapijski odjel Klinike za tumore, a potom i na radioterapijski odjel u Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu bolnice „Sestre milosrdnice“. Na taj način su studenti studija radiološke tehnologije dobili su mogućnosti da u svakoj od tih ustanova uče gotovo sve suvremene metode i tehnike zračenja koje se primjenjuju u tim ustanovama, a značajno je proširen i broj suradnika u nastavi.

Radio je kao suradnik i nastavnik Zdravstvenog veleučilišta pune 34 godine, nakon čega je odlučio svoj predmet Radioterapija i onkologija odlučio prepustiti mlađim kolegama. No bez obzira što više nije aktivni nastavnik našeg Veleučilišta i dalje se brine i pomaže svojim nasljednicima da naše studente nauče što više onkologije za život, a ne samo za ispit, jer to je bio i njegov dugogodišnji moto u radu sa studentima. Danas sav taj trud dr. Egidija Čepulića osigurava visoku kvalitetu nastave iz Radioterapije i onkologije omogućavajući našim studentima da se osposobljavaju za rad na najsuvremenijim uređajima i s najsuvremenijim metodama. Time je u značajnoj mjeri potakao razvoj kvalitete nastave i razvoja studija radiološke tehnologije u cjelini te ga je temeljem tih zasluga dekan Zdravstvenog veleučilišta predložio za dobivanje priznanja koje danas podjeljujemo.