Prof. Luka Kovačić


Prof. Luka Kovačić, specijalist je socijalne medicine i redoviti profesor Medicinskog fakulteta. Rođen je 1940. godine u Đurđevcu. Medicinski fakultet u Zagrebu završio je 1965. godine, magistrirao 1972. godine, 1974. godine položio specijalistički ispit i 1983. godine stekao doktorat znanosti. Stručno se usavršavao u Baltimore-u , Alma-Ati te bio na stručnim boravcima u Škotskoj , SAD , Indiji, Nigeriji i Iranu. Cijeli svoj radni vijek proveo je na Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ napredujući od asistenta preko docenta i izvanrednog profesora do redovitog profesora . Obavljao je brojne funkcije u Školi: pomoćnik i zamjenik direktora ŠNZ-a ; predstojnik Katedre za higijenu, socijalnu medicinu i opću epidemiologiju i Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite, te bio direktor Škole. Bio je dugogodišnji voditelj poslijediplomaskog magistarskog i doktorskog studija Javno zdravstvo, te deset godina voditelj međunarodnog tečaja „Planning and management of primary health care“. Objavio više od stoosamdest stručnih i znanstvenih radova, urednik je udžbenika Organizacija i upravljanje u zdravstvenoj zaštiti i Management in Health Care Practice, jedan od autora udžbenika Socijalne medicine, te autor velikog broja članaka u različitim publikacijama. Redovni je član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (predsjednik kolegija Javno zdravstvo). Organizirao je i sudjelovao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim skupovima iz područja javnog zdravstva i organizacije zdravstvene zaštite.

U Višoj medicinskoj školi počeo je raditi 1968. godine. Rad je na Školi započeo najprije kao predavač, kasnije kao profesor predmeta Higijena i socijalna medicina, odnosno Javnog zdravstva. Od 1983. do 1992. godine bio je voditelj smjera medicinskih sestara, nakon osnivača tog smjera prim. Dr. Danimira Bartolovića. Jedan je osnivača i prvi voditelj stručnog diplomskog studija za medicinske sestre Javno zdravstvo. Sudjelovao je u izradi programa nastave za trogodišnji studij za medicinske sestre, stručni diplomski sestrinski studij Javnog zdravstva, pisanju nastavnih tekstova i drugima nastavnim aktivnostima Škole, odnosno Zdravstvenog veleučilišta. Pod njegovim mentorstvom izrađen je velik broj diplomskih radova iz područja javnog zdravstva. Tijekom svog rada na Zdravstvenom veleučilištu bio je član Stručnog i Upravnog vijeća.

Prof. Kovačić radi na našem Veleučilištu gotovo od početka njegova osnivanja. Jedan je od nastavnika Medicinskog fakulteta koje se u svim razdobljima naših dobrih i lišijih odnosa sa Medicinskim fakultetom zalagao za ravnopravnu suradnju naših ustanova i svojim mirnim temperamentom i čvrstim karakterom uvijek nastojao ublažiti postojeće nesporazume i spriječavati eventualne sukobe. Uz još nekoliko nastavnika Medicinskog fakulteta trajni je prijatelj naše ustanove, potiče godinama njen razvoj, posebno razvoj sestrinskih studija, zalažući se za ravnopravnost studenata stručnih i sveučilišnih studija. Zbog svih tih zalaganja zaslužuje priznanje koje danas dodjeljujemo.