Prof. dr. sc. Dunja Beritić


rođena 29. svibnja 1932. godine u Klanjcu, Republika Hrvatska. Specijalist higijene i socijalne medicine; specijalist medicine rada. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1957. Od 1958. do 1997. zaposlena u Školi narodnog zdravlja «Andrija Štampar» na kojoj je birana za asistenta, docenta, izvanrednog te redovitog profesora. Bila je prodekan za poslijediplomsku nastavu Medicinskog fakulteta 17 godina. Od 1968. do 2002. godine bila je nosilac kolegija „Medicina rada“ u Višoj školi za medicinske sestre i zdravstvene tehničare, danas Zdravstveno veleučilište, u smjeru za sanitarne inženjere. Za nastavu toga kolegija koji je u promijenjenom programu promijenio i ime u Fiziologija i patologija rada napisala je 1977. godine priručnik.

Autorica odnosno koautorica je preko 100 znanstvenih i stručnih publikacija iz područja zdravstvene ekologije i medicine rada. Sama je ili u koautorstvu objavila pet udžbenika za studente odnosno poslijediplomske studente Medicinskog fakulteta. Svjetska zdravstvena organizacija povjerila joj je izradu dvaju tekstova za monografije iz serije Environmental Health Criteria. U sedam je navrata boravila kao gost-profesor na Medicinskom fakultetu u Tripoliju, Libija.

Dugogodišnja je tehnička urednica triju medicinskih časopisa: «Acta medica Croatica» od 1961., «Socijalna psihijatrija» od prvog broja, od 1976 „Neurologija Croatica“ od 1990. godine. Zadnjih je godina tehnička urednica Ljetopisa Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Član je Hrvatskog društva znanstvenih i tehničkih prevoditelja. Godine 1996. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Rudjera Boškovića.