Milka Rogić


Rođena u Zagrebu 12.svibnja 1945. Završila srednju školu za medicinske sestre Vinogradskoj ulici.

1964. Zapošljava se na Internoj klinici tadašnje Opće bolnice „dr. Ozren Novosel“ sada KB Merkur, gdje ubrzo postaje sestra odsjeka /odjela. 1968. upisuje Višu školu za medicinske sestre u prvoj generaciji škole.

Sudjeluje u osnivanju intenzivne njege općeg tipa, te koronarne jedinice na Internoj klinici, gdje i radi od 1973. do 1983.
1983. godine prelazi u Zavod za dijabetes i endokrinologiju na radno mjesto glavne sestre 2005.god. odlazi u mirovinu.

Aktivno sudjeluje u radu Hrvatske udruge medicinskih sestara na stručnim sastancima i kongresima o stručnim i statusnim problemima medicinskih sestara, bila je glavni urednik stručnog glasila medicinskih sestara „Vjesnik“, predsjednik Internističke sekcije Zagrebačke regije. Osnovala je sekciju Glavnih sestara Republike Hrvatske.

U okviru Hrvatske udruge medicinskih sestara sudjeluje u sakupljanju i slanju pomoći za branitelje, te pomoći bolnici u Vinkovcima.
Osnivanjem Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara član je Povjerenstva za stručni rad.

Od početka karijere prevodi članke iz strane literature u cilju poboljšanja praktičnog rada medicinskih sestara. U sestrinsku praksu uvodi dokument Lista mobilnosti bolesnika s infarktom srca, po kategorizaciji težine bolesti i njenih komplikacija. 1995. dobiva certifikat “Medicinska sestra edukator za osobe sa šećernom bolešću“. Od 1996 do 2004 je član Izvršnog savjeta Europske udruge glavnih sestara (European Nurse Directors Association).
Dobitnik je nagrade „Zlatne značke “Udruge medicinskih sestara 1989. godine. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske udruge medicinski sestara 2011. godine. Sudjelovala je u nastavnoj praksi učenica srednje škole.

Od 1971. god. uključuje se kao nastavnik i suradnik u nastavu na tadašnjoj Višoj školi za medicinske sestre iz područje nefrologije i kardiologije i sudjeluje u nastavi do 1999 godine. Sudjeluje u nastavi medicinskih sestara i liječnika. Sudjeluje i u trajnoj edukaciji farmaceuta o prehrani osoba sa šećernom bolešću u organizaciji Hrvatske komore farmaceuta. Organizira tečajeve za medicinske sestre koje rade u bilo kojoj vrsti ili razini zdravstvene zaštite iz područja dijabetologije. Autor niza priručnika o šećernoj bolesti te zdravstvenoj njezi osoba oboljelih od šećerne bolesti, te priručnika o osnovnim medicinskim postupcima u sestrinstvu: