Ružica Gračak Babuš


Rođena 27. 11.1950. god. u Vugrovcu kraj Zagreba. U Zagrebu je završila Srednju medicinsku školu 1969. a Višu medicinsku školu 1973. Po završetku srednje škole zaposlila se na pedijatriji u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu. Godine 1972. prelazi u Bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu u Rockfelerovoj, gdje u početku radi na bolničkom odjelu i u poliklinici. Od 1976. obnaša dužnost glavne sestre poliklinike, a od 1986. pa sve do umirovljenja 2012. radi kao glavna sestra Bolnice. 
Tijekom službovanja sudjelovala je s brojnim prilozima u radu mnogih stručnih sestrinskih udruga. Od 1985. god. bila je predsjednica Pulmološke sekcije medicinskih sestara Hrvatske. Za svoj rad i doprinos na unaprjeđenju struke dobila je srebrnu značku HUMS-a. Bila je višegodišnji suradnik Više medicinske škole, a od 1987. godine i mentor za zdravstvenu njegu. U tom svojstvu, u organizaciji Zdravstvenog veleučilišta sudjelovala je na stručnim seminarima za glavne sestre. Sudjelovala je u osnivanju i radu Hrvatske udruge za sestrinsku edukaciju, čiji je bila i tajnik, te je aktivno sudjelovala u organizaciji i provođenju brojnih seminara za med. sestre 
Bila je urednica knjige „Uvod u sestrinske dijagnoze“ prof. Gordane Fučkar, u izdanju HUSE-a. Autorica je poglavlja „Zdravstvena njega kroničnih plućnih bolesnika“ u knjizi „Zdravstvena njega u zajednici“, vms. Zorke Mojsović i sur. Bila je član stručne grupe za izradu sestrinske dokumentacije, te je u organizaciji HKMS-a diljem Hrvatske sudjelovala u edukaciji med. sestara za primjenu iste. Bila je i član stručne grupe za izradu i izdavanje Standardiziranih postupaka u zdravstvenoj njezi autorice Slavice Šepec i suradnika, također u izdanju HKMS-a.