Obilježen Svjetski dan bolesnika

U ponedjeljak 11. veljače 2019. s početkom u 13.00 sati na Zdravstvenom veleučilištu je obilježen Svjetski dan bolesnika koji je organiziran u suradnji s Hrvatskim nacionalnim savezom sestrinstva, udrugom “Nismo same” te Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”.

Sve prisutne su pozdravili dr.sc. Snježana Čukljek u ime dekana Zdravstvenog veleučilišta prof.dr.sc. Krešimira Rotim, nadalje doc.dr.sc. Tomislav Madžar kao predstavnik Ureda predsjednice, dr.med. Ivana Portolan Pajić u ime Gradskog ureda za zdravstvo te Adriano Friganović, dipl.med.techn. u ime Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva te Hrvatske komore medicinskih sestara. 

Predsjednica udruge “Nismo same” gospođa Ivana Kalogjera održala je predavanje “Kako pojedinac pokreće promjene”, u kojem se osvrnula na svoje iskustvo za vrijeme liječenja te kako je nastala ideja o pokretanju projekta. Projekt je hvalevrijedan a uključuje prijevoz maligno oboljelih žena na terapiju, te pratnju ukoliko one nisu same u mogućnosti otići na istu. Također je navedena želja za promicanjem volontiranja kao pozitivnog i društveno korisnog rada. Cilj je omogućiti pomoć maligno oboljelim u obavljanju svakodnevnih aktivnosti pomoću volontera kako bi im se osigurao potreban odmor i vjera u budućnost.

Svoje iskustvo iznijela je i Irena Letica Ćurčić te podijelila autorsku pjesmu „Tebi“.

 

“Tebi”

Tebi divna koja ujutro nemaš što počešljati. Tebi lijepa koja ideš na desetu kemoterapiju,  a boli te svaka kost. Svejedno ustaješ i ideš. Tebi hrabra koja gledaš svoje ožiljke kao trofeje zaslužene u pobjedi. Tebi sretna koja pjevaš veselo, iz svog srca, a razdiru te strahovi. Tebi nježna koja grliš svoje djetešce rukama utrnutim od Taxola, svejedno, ono osjeća majčin dodir i topi se od ljubavi. Tebi dražesna koja raširiš osmijeh jer ne želiš plakati. Tebi prekrasna koja nacrtaš obrve, svežeš maramu i izađeš udahnuti zrak punim plućima. Tebi ljepoto koja skrivaš svoje popucale vene od očiju svoje djece. Tebi nježna kojoj više ništa nije isto, kojoj je svijet obojen novim bojama. Tebi sestro ništa nije nemoguće.

 

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!