Održan 2. Studentski kongres zaštite zdravlja – SANITAS 2019

Kongres o temama iz područja javnog zdravstva i prevencije bolesti s ciljem poticanja studenata na sudjelovanje u istraživanjima te stjecanja dodatnih znanja održan je 5. i 6. travnja 2019. godine, u prostorijama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Događanje je okupilo profesore i brojne studente iz područja biomedicine i prirodnih znanosti visokih učilišta iz cijele Hrvatske i regije.

Teme kongresa poput pretilosti, psihološkog zdravlja, prevencije zaraznih bolesti te izazovi u području zaštite zdravlja u okviru globalnih promjena te kako na njih odgovaramo, izlagači su predstavili putem usmenih sekcija, tematskih radionica te izložbom postera.

Studentica završne godine preddiplomskog stručnog studija Sanitarno inženjerstvo Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, Sara Agović, održala je izlaganje na temu „Malondialdehid (MDA) – biomarker lipidne peroksidacije u tumorima debelog crijeva“ u sklopu istraživačkog projekta Zdravstvenog veleučilišta Zagreb „Oksidacijski stres i antioksidacijski enzimi u benignim tumorima debelog crijeva i kolorektalnom karcinomu“, pod mentorstvom dr.sc. Ane Mojsović Ćuić, dok su studenti studija Medicinsko-laboratorijska dijagnostika, Stela Obradović, Denis Toma i Valentina Orišak predstavili poster na temu „Informiranost studenata nezdravstvenih studija RH o racionalnoj upotrebi antibiotika“.

Bivši studenti Zdravstvenog veleučilišta, danas studenti diplomskog studija Sanitarno inženjerstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, također su bili aktivni i angažirani sudionici Kongresa. Dunja Rekić pripremila je izlaganje na temu „Ftalati u dječjim igračkama“ dok je Nikola Jelaš bio član organizacijskog odbora.

Po završetku usmenih sekcija, članovi međunarodne komisije izlagačima su postavljali pitanja i davali savjete za daljnji rad, a naposlijetku su dodijeljene nagrade za najbolji poster i najuspješniju prezentaciju.

U nastavku donosimo djelić atmosfere s Kongresa.

 

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!