Održan 4. simpozij medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem u Mostaru uz aktivno sudioništvo i plenarna predavanja predstavnika ZVU – dr.sc. J.Pavić i dr.sc. A.Racz

Tijekom svibnja 2016. održan je 4. simpozij medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem u Mostaru uz aktivno sudioništvo i plenarna predavanja predstavnika ZVU – dr.sc. J.Pavić i dr.sc. A.Racz. Respekabilni 4. simpozij medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem predstavlja jedan od najvećih regionalnih skupova ove zdravstvene populacije. Iako najbrojnija populacija u zdravstvu, na globalnoj razini, primjetan je nedostatak medicinskih sestara, a takvo stanje će se, po brojnim analizama, i nastaviti.  Taj podatak je još značajniji ako se uzme u obzir negativna demografska slika brojnih europskih zemalja, odnosno porast broja sve starijih pacijenata s mnogobrojnim kroničnim bolestima.

Ovogodišnja tema Simpozija – „Iskustva sestrinske profesije prije i poslije ulaska u EU“  omogućila je razmjenu iskustava iz zemalja članica EU i iz onih koje su na putu za članstvo. Prve su imale priliku vidjeti napredak svoje sestrinske profesije kao člana EU, a druge su se upoznale s iskustvima, ali i dobile praktične upute za usklađivanje s europskim direktivama.

Članstvo u Federaciji regulacijskih tijela u sestrinstvu Europske unije (FEPI), kao krovnoj organizaciji nacionalnih udruga Europske unije, primarni je cilj sestrinske profesije okupljene u udrugama / udruženjima susjedne zemlje. Naime,  Federacija regulacijskih tijela u sestrinstvu Europske unije (FEPI) nalaže osiguravanje izvrsnosti kroz: sestrinske kompetencije i praksu, profesionalne standarde, kontinuiranu edukaciju i usavršavanje te profesionalnu etiku. Među ostalim FEPI je usmjerena i na razvoj europskih politika vezanih uz sigurnost i zaštitu pacijenata, prikuplja i razmjenjuje iskustva o registraciji te promovira edukaciju i usavršavanje medicinskih sestara u skladu s europskom politikom cijeloživotnog učenja. Iskustvo ZVU je u tom smislu bilo vrlo dragocjeni doprinos razvoju sestrinstva u BiH.

 

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!