Održani prvi „Razgovori o znanosti“

U srijedu 10.06.2015. u dvorani 3, Zdravstvenog veleučilišta nastavnici, suradnici i studenti Zdravstvenog veleučilišta sudjelovali su na prvim „Razgovorima o znanosti“.

Sudionike skupa pozdravio je dekan ZVU-a dr sc. Aleksandar Racz, a prve prezentacije sudjelovanja na međunarodnim skupovima s prisutnima su podijelili nastavnici ZVU-a Ivan Jurak, dipl. physioth. (WCPT kongres u Singapuru), doc.dr.sc. Sanja Kalambura, prof.v.š, dipl.ing. (konferencija u Bangladešu – problemi otpada kao znanstveni izazov za akademsku zajednicu) i Boris Ilić, dipl. med. techn. (sestrinska konferencija i kraći studijski posjet sveučilištu u SAD-u). Izložene prezentacije lijepo su prihvaćeni od prisutnih tako da je opći zaključak sudionika kako treba nastaviti s ovakvim oblikom razmjene informacija.

Temeljna ideji „Razgovora o znanosti“ je razmjena iskustava i prijenos stečenog znanja, te drugih informacija koje su zaposlenici i vanjski suradnici Zdravstvenog veleučilišta stekli tijekom proteklih mjeseci prije svega sudjelovanjem na istaknutim međunarodnim i domaćim skupovima, ali i u drugim oblicima aktivnosti (npr. studijskim boravcima u drugim sredinama, sudjelovanjem u projektima i slično) svim zainteresiranim nastavnicima, suradnicima i studentima.

Samu ideju inicirao je dekan ZVU-a dr sc. Aleksandar Racz. Ideja „Razgovora o znanosti“ može se opisati kao niz kratkih izlaganja – rekapitulacije pojedinih aktualnih tema o skupovima na kojima su sudjelovali predstavnici ZVU-a. Izlaganja mogu sadržavati informacije o skupu (aktivnosti) i radu (ili drugom obliku doprinosa) koje je predstavnik ZVU-a izlagao. Predviđeno trajanje pojedinog izlaganja je oko10 – 15 minuta, nakon kojega je planirana rasprava / razgovor o izloženoj temi. Osim informacija o radu predstavnika ZVU-a očekuju se i informacije o najznačajnijim i najzanimljivijim zbivanjima na samom skupu, kao i ona u sjeni skupa odnosno oko nekog skupa.

Cilj „Razgovori o znanosti“ je prenijeti slušačima nešto od bitnih spoznaja pojedinog skupa ili drugog oblika aktivnosti kao i poticanje interesa za pojedina znanstvena područja, te opću atmosferu prihvaćanja i popularizacije znanosti.

Nakon pozitivnih iskustava s prvim „Razgovorima o znanosti“ za očekivati je ponavljanje ovakvih susreta približno svakog drugog mjeseca i proširenje vrste izloženih sadržaja na najave informacija o predstojećim znanstveno-stručnim skupovima i iznošenje prijedloga stručnih i znanstvenih projekata – izlaganje osnovnih ideja i pozivi zainteresiranima za sudjelovanje.

Služba za stručna i znanstvena istraživanja

Dr.sc.Damir Lučanin, prof.v.š.

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!