Polaznici 3. generacije specijalističkog diplomskog stručnog studija sanitarnog inženjerstva na studijskom putovanju Sisačko moslavačkoj županiji ususret ekološkoj integriranoj poljoprivredi

Danas, 12.12.2012. u danu kad se zadnji put u ovom stoljeću i u našim životima poravnao kalendar mala, ali odvažna grupa polaznika kolegija Pesticidi, u pratnji nastavnika dr. Racza i prof.dr Bošnir, obišli su Eko Udrugu Izvor koja okuplja 40-tak proizvođača eko proizvoda uzgojenih po pravilima ekološke poljoprivrede na području Sisačko moslavačke županije.

Pod vodstvom vrlo ljubaznog i prepunog znanja i iskustva dipl. ing Žepanca obišli smo proizvodne površine tvrtke Moslavka d.d. u sklopu koncerna Agrokor  koja je na 38 hektara očuvala ekološku proizvodnju i priprema se za ulazak u EU kada će svaki oblik konvencionalne poljoprivrede, pa vezano s time i uporabe pesticida biti posve drugačije regulirano. U interaktivnoj razmjeni iskustava s nekoliko proizvođača iz tog kraja, upoznali smo se s problemima nadzora i kontrole proizvoda iz eko uzgoja, postupkom certificiranja, ulogom sanitarnih inženjera u nadzoru, te problemima malih proizvođača. Vrlo živopisna su bila i iskustva dr.med.vet. Rodoljuba Džakule koji je upozorio i na pojavi tuberkuloze među divljim svinjama i mogućih javnozdravstvenim problemima s kojima će se krajevi u kojima su se papkari namnožili uskoro susresti, a bit će izazov za sanitarnu i veterinarsku službu.

Na povratku studenti su se upoznali i s proizvodnjom i preradom voća i povrća u OPG sustavu na OPG Veselić, te smo uz čudesne pekmeze od hokaido tikvi i ljubazno vodstvo domaćina , usprkos snijegu obišli polje i staklenike i pod snijegom vidjeli jagode u organskom uzgoju kako se pripremaju za dolazak proljeća. Vrlo poučan i ispunjen izlet zahvaljujući dobroj organizaciji Ekoudruge Izvor .

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!