Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije – područje zdravstvo

Od 1. siječnja do 30. lipnja 2020.  Republika Hrvatska (RH) prvi puta predsjeda Vijećem Europske unije. Tijekom šestomjesečnog presjedanja Hrvatska vodi rad Vijeća u dogovoru s ostalim članicama pod sloganom “Snažna Europa u svijetu punom izazova “. Planirane su mnoge aktivnosti iz područja zdravstva usmjerene na cjeloživotnu zdravstvenu skrb te učinkovito korištenje dostupnih rješenja u zdravstvu za izazove u području skrbi starije populacije, kroničnih nezaraznih bolesti i onkologije.

Jedno od planiranih događanja iz područja zdravstva održan  je Zajednički sastanak Glavnih voditelja liječništva, sestrinstva i dentalne medicine. Navedeni sastanak se održao u Zagrebu u vremenu od 03. do 04. ožujka 2020 godine. Osnovni cilj sastanka bio je kroz primjere dobre prakse i razmjenu iskustava ojačati potrebu osiguravanja primjerene zdravstvene skrbi starijih osoba, ponuditi prijedloge budućih aktivnosti, intervencija i zadataka, kako pojedinih profesija, tako i multidisciplinarnog tima te implementirati pojedine aspekte zdravog starenja u sve politike država članica Europske unije. Tijekom sastanka razmotreni su čimbenici koji utječu na osnaživanje starijih osoba za aktivnu ulogu u društvu i adekvatno nošenje s teretom kroničnih bolesti.

Tijekom dvodnevnog okupljanja istaknuta je važnost prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti, Alzheimerove i drugih demencija, jačanja uloge obiteljskog liječnika i patronažne medicinske sestre. Prvi su dan održana predavanja i radionice na temu zdravog starenja, dok su drugi dan obilježili sastanci za svaku pojedinu profesiju (liječništvo, sestrinstvo i dentalna medicina), uz zastupanje teme zdravstvenog turizma s naglaskom na zdravo starenje.

Navedenom sastanku su aktivno sudjelovali i naši nastavnici Mara Županić, Adriano Friganović i Cecilija Rotim ujedno voditeljica sestrinstva (Croatian Chief Nursing Officer CNO) u RH koja je skupa s voditeljem liječništva u RH, g. Mislavom Hermanom, voditeljem dentalne medicine g. Hrvojem Pezom odradila cjelokupno vođenje sastanka.

Također, naši studenti Sestrinstva tijekom održavanja sastanka su bili velika podrška u organizaciji na čemu smo im iznimno zahvalni.

Slike: Patrik Macek/PIXSELL/EU2020HR.

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!