Poštovani studenti,

Zdravstveno veleučilište u Zagrebu osnovano je prije 52 godine, davne 1966. pod nazivom Viša škola za medicinske sestre i zdravstvene tehničare u Zagrebu. Iako su počeci školovanja i rada bili više nego skromni, sadašnja pozicija ustanove kao jedne od tri najpoželjnije visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj, na kojoj najbolji maturanti iz generacije u generaciju žele nastaviti svoje školovanje plod je kontinuiteta mukotrpnog i cilju usmjerenog rada cjelokupnog Zdravstvenoga veleučilišta koje je već desetljećima na čelu obrazovanja zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj.

Oko 600 profesora, nastavnika i suradnika koliko ih sudjeluje u nastavi, 40-tak suradničkih ustanova primarne, sekundarne i tercijarne razine, oko 4000 studenata samo u ovoj akademskoj godini na 12 akreditiranih studijskih programa, uz dosad preko 20.000 diplomiranih zdravstvenih stručnjaka svih zdravstvenih profesija – brojka je koja pokazuje dinamiku i kapacitet ove obrazovne ustanove.

Misija je Veleučilišta organizirati i izvoditi najkvalitetnije studijske programe na stručnoj razini zdravstvenog obrazovanja i tako doprinijeti unapređenju zdravstvenih i etičkih standarda, kvaliteti zdravstvenih usluga, humanijim odnosima u zdravstvu, zaštiti prava pacijenata te zdravstvu u čijem se središtu nalazi pacijent. Ovu misiju ostvarujemo izvođenjem europskim standardima prilagođenih studijskih programa, suvremenom organizacijom i kvalitetnim izvođenjem nastave, uz korištenje novih medicinskih i informacijskih tehnologija. Uspješnost misije ne završava svečanom promocijom diplomanata i uručivanjem zasluženih diploma, već se trajno nastavlja kroz naš Centar za cjeloživotno učenje, čiji je cilj aktivno, sustavno i moderno cjeloživotno usavršavanje zainteresiranih profesionalaca iz područja zdravstva.

Vizija je ostati ne samo najveća i najutjecajnija ustanova ovog profila u našoj zemlji, već i trajno potvrđivati i opravdavati sadašnju poziciju stožerne i vodeće visokoškolske ustanove sa bogatom tradicijom, na području zdravstvenog obrazovanja za neliječnički kadar, prepoznatom po ostvarenoj izvrsnosti u Hrvatskoj, u zemljama regije i u Europi. U realizaciji ove vizije pomaže nam bliska i kolegijalna suradnja sa strukovnim udruženjima i komorama, te srodnim visokoškolskim ustanovama u regiji i u zemljama EU-a, temeljena na visokom stupnju mobilnosti nastavnika i studenata i obogaćena razvojem zajedničkih stručnih i primijenjenih znanstvenih istraživanja kroz naš Centar za translacijska istraživanja.

Najveće bogatstvo su ljudi, zapravo Vi, poštovani studenti, ste dragocjenost ovog Veleučilišta, ovoga društva, ove zajednice i naše domovine. Proslavljajući Dan Veleučilišta, pogleda usmjerenog u budućnost, s optimizmom kročimo u novi dan koji uvijek nosi nove izazove koje na Veleučilištu doživljavamo kao prilike za pokazati da se uvijek može više i bolje.

Poštujmo i uvažavajmo jedni druge. Vi kao naši studenti i kolege uvažavanje iskažite poštujući svoje učitelje, njihovo iskustvo i životnu mudrost, a mi kao Vaši nastavnici u Vama ćemo uvijek vidjeti kolege, buduće suradnike i stručnjake. U nastavnom procesu i nadalje ćemo se uvijek truditi davati najbolje od sebe, nesebično prenoseći i razmjenjujući s Vama stečena znanja i iskustva.

Kao odgovorni akademski građani dajemo svoj doprinos današnjici, a na taj način neizostavni su plodovi koji nam jamče svjetliju i ljepšu budućnost! S tim mislima, uključimo se aktivno u život i rad Veleučilišta, u prvom redu svatko ponaosob prema svojim mogućnostima, a zatim zajednički dajmo svoj doprinos boljitku našega društva.

Dekan
Prof.dr.sc. Krešimir Rotim