Sanitarci Zdravstvenog veleučilišta na ultra-maratonu

Sanitarci ZVU na ultra-maratonu: 4 Nacionalna parka , 1 Strogi rezervat, 1 Zaštićeni spomenik prirode, 1 Utočište u 40 sati

Polaznici specijalističkog diplomskog stručnog studija sanitarnog inženjerstva u sklopu terenske prakse iz kolegija Etika okoliša i Stanje i strategije zaštite okoliša protekli vikend su uz intenzivno stručno vodstvo djelatnika NP obišli NP Plitvice, NP Krka, NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit, Velebitski botanički vrt i Utočište za medvjede u Kutarevu.

U 40 sati naši studenti su kroz intenzivan program pod vodstvom prof. dr. Aleksandar Racz-a naši polaznici 4. godine vidjeli su više zaštićenih prostora prirode nego većina stanovnika naše prekrasne zemlje obiđe za cijeli životni vijek. A osim puno učenja o 4 od 8 nacionalnim parkovima u RH koji su člankom 11. Zakona o zaštiti prirode definirani kao: “… prostrano, pretežno neizmijenjeno područje kopna i/ili mora iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekoloških sustava, a prvenstveno je namijenjen očuvanju izvornih prirodnih vrijednosti.”, ostalo je vremena i za one najhrabrije da se okupaju u mrzloj Krki i zaplivaju pod Skradinskim bukom, osjete ljepotu druženja uz pjesmu na žalu pješčane plaže u Boriku gdje su prenoćili u skromnom ali više nego ugodnom Omladinskom hostelu, a sve je bilo upotpunjeno susretom s poskokom u Paklenici i sklekovima i grudanjem na snijegu na vrhu Velebita. U dva dana vidjeti kako se štite sedrene barijere, velebitska degenija i bjeloglavi supovi doista je vrijedilo truda i umora. A za dogodine ostalo nam je još lokaliteta koje svakako treba upoznati kako bi ih jednog dana kao profesionalci znali štititi za generacije koje dolaze, ne zbog nas, naše djece ili čovjeka, već prije svega zbog vrijednosti koje su imanentne  svim (ne)ljudskim bićima i prirodi kao entitetu i vrijednosti po sebi.

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!