Kratica: PREHSESJ
|
Opterećenje: 15(P)
+ 30(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 15(PK)
+ 0(SK)
+ 0(L)
+ 0(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
|
Nositelji: |
Prof. dr. sc. Antoniette Kaić-Rak |
Izvođači: |
V. pred. mr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak
(
Predavanja
)
Prof. dr. sc. Antoniette Kaić-Rak
(
Seminar, Vježbe u praktikumu
)
|
Opis predmeta: U kolegiju će studenti naučiti o utjecaju prehrane na zdravlje ljudi, upoznati se sa ulogom prehrane u nastanku vodećih javno-zdravstvenih
problema, identificirati javnozdravstvene probleme prehrane u Hrvatskoj, navesti njihove uzroke, rasprostranjenost i način
prevencije. Studenti će se upoznati sa specifičnostima prehrambenih potreba pojedinih dobnih skupina i savladati osnove dijetetike.
Naučit će kako rješavati probleme i donositi odluke u skladu sa stavovima struke prema pojedinim aktuelnim temama. Upoznati
se sa međunarodnim organizacijama i njihovim interesima te strategijama na području prehrane.
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
Kaić-Rak A, Antonić K. Tablice o sastavu namirnica i pića.
Zagreb: Zavod za zaštitu zdravlja RH, 1990.
|
2. |
Kaić-Rak A, Pucarin J.:Planiranje I evaluacija prehrane. U: Fedor Valić i sur. Zdravstvena ekologija , str.127-146. Zagreb,
Medicinska naklada 2001.
|
3. |
Kaić-Rak A, Pucarin J .: Javnozdravstveno značenje prehrane. U: Fedor Valić i sur. Zdravstvena ekologija , str.146-160. Zagreb,
Medicinska naklada 2001.
|
4. |
Kaić-Rak A, Antonić-Degač K.:Nadzor nad zdravstvenom ispravnosti namirnica. : U: Fedor Valić i sur. Zdravstvena ekologija
, str.160-165. Zagreb, Medicinska naklada 2001.
|
5. |
Kaić-Rak A, Pucarin J.: Prehrana pučanstva u izvanrednim uvjetima. . U: Fedor Valić i sur. Zdravstvena ekologija , str.192-197.
Zagreb, Medicinska naklada 2001.
|
6. |
Roko Živković.Dijetetika; Medicinska naklada, Zagreb 2002.
|
Preporučena literatura: |
7. |
Kaić-Rak A, Antonić-Degač K, Petrović Zrinka.: Nedostaje li joda u našoj prehrani. Vitamini i minerali u dječjoj prehrani.
Priručnik za poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I kategorije, str.135-147. Zagreb,2003.
|
8. |
Danko Matasović. Hrana prehrana i zdravlje (činjenice i mišljenje); Fovis, Zagreb 1991.
|
9. |
Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. WHO technical report series 916.Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation.Geneva
2003.
|
10. |
Senta Ankica, Pucarin-Cvetković, Doko Jelinić Jagoda.Kvantitativni modeli namirnica i obroka. Medicinska naklada, Zagreb 2004.
|
|