Prehrana
Kratica: PREHSESJ Opterećenje: 15(P) + 30(S) + 0(KL) + 0(KI) + 15(PK) + 0(SK) + 0(L) + 0(M) + 0(PKL) + 0(T) + 0(K)
Nositelji: Prof. dr. sc. Antoniette Kaić-Rak
Izvođači: V. pred. mr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak ( Predavanja )
Prof. dr. sc. Antoniette Kaić-Rak ( Seminar, Vježbe u praktikumu )
Opis predmeta: U kolegiju će studenti naučiti o utjecaju prehrane na zdravlje ljudi, upoznati se sa ulogom prehrane u nastanku vodećih javno-zdravstvenih problema, identificirati javnozdravstvene probleme prehrane u Hrvatskoj, navesti njihove uzroke, rasprostranjenost i način prevencije. Studenti će se upoznati sa specifičnostima prehrambenih potreba pojedinih dobnih skupina i savladati osnove dijetetike. Naučit će kako rješavati probleme i donositi odluke u skladu sa stavovima struke prema pojedinim aktuelnim temama. Upoznati se sa međunarodnim organizacijama i njihovim interesima te strategijama na području prehrane.
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
Obavezna literatura:
1. Kaić-Rak A, Antonić K. Tablice o sastavu namirnica i pića. Zagreb: Zavod za zaštitu zdravlja RH, 1990.
2. Kaić-Rak A, Pucarin J.:Planiranje I evaluacija prehrane. U: Fedor Valić i sur. Zdravstvena ekologija , str.127-146. Zagreb, Medicinska naklada 2001.
3. Kaić-Rak A, Pucarin J .: Javnozdravstveno značenje prehrane. U: Fedor Valić i sur. Zdravstvena ekologija , str.146-160. Zagreb, Medicinska naklada 2001.
4. Kaić-Rak A, Antonić-Degač K.:Nadzor nad zdravstvenom ispravnosti namirnica. : U: Fedor Valić i sur. Zdravstvena ekologija , str.160-165. Zagreb, Medicinska naklada 2001.
5. Kaić-Rak A, Pucarin J.: Prehrana pučanstva u izvanrednim uvjetima. . U: Fedor Valić i sur. Zdravstvena ekologija , str.192-197. Zagreb, Medicinska naklada 2001.
6. Roko Živković.Dijetetika; Medicinska naklada, Zagreb 2002.
Preporučena literatura:
7. Kaić-Rak A, Antonić-Degač K, Petrović Zrinka.: Nedostaje li joda u našoj prehrani. Vitamini i minerali u dječjoj prehrani. Priručnik za poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I kategorije, str.135-147. Zagreb,2003.
8. Danko Matasović. Hrana prehrana i zdravlje (činjenice i mišljenje); Fovis, Zagreb 1991.
9. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. WHO technical report series 916.Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation.Geneva 2003.
10. Senta Ankica, Pucarin-Cvetković, Doko Jelinić Jagoda.Kvantitativni modeli namirnica i obroka. Medicinska naklada, Zagreb 2004.
Legenda
P - Predavanja
T - Terenske vježbe
K - Konstrukcijske vježbe
S - Seminar
KL - Kliničke vježbe
KI - Vježbe primijenjene kineziologije
PK - Vježbe u praktikumu
SK - Sekcijske vježbe
L - Laboratorijske vježbe
M - Metodičke vježbe
PKL - Posebne kliničke vježbe
* - Predmet se ne polaže