Dijetoterapija u liječenju i prevenciji bolesti |
Kratica: DLPBSESJ
|
Opterećenje: 15(P)
+ 15(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 0(PK)
+ 0(SK)
+ 0(L)
+ 15(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
|
Nositelji: |
|
Izvođači: |
Pred. dr. sc. Dario Lasić
(
Predavanja
)
V. pred. mr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak
(
Metodičke vježbe, Predavanja, Seminar
)
|
Opis predmeta: Kolegij sadržava poglavlja u kojima je sa nutricionističkog i biomedicinskog stajališta temeljito obrađena dijetoterapija
posebnih i patoloških stanja, od prevencije do liječenja bolesti. Dane su smjernice za kreiranje dijeta kod bolesti specifičnih
organskih sustava kao što su probavni, endokrini i kardiovaskularni sustav, uključujući dijetu kod šećerne bolesti, te dijetu
bubrežnih bolesnika, zatim poseban način prehrane kod bolesti sepse i traume i drugih kliničkih stanja (parenteralna i enteralna
prehrana), kod hiperlipidemije i hiperkolesterolemije, te kod alergije i intolerancije na hranu. Posebno je izdvojeno
poglavlje o interferenciji hrane i lijekova kod bolesnika. Praktični dio kolegija temelji se na načelima planiranja prehrane,
vodeći pritom brigu o fiziološkim potrebama organizma. Planiranje se oslanja na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije
i nacionalne preporuke. Ova se znanja mogu primjeniti u bolnicama, klinikama, domovima za starije i nemoćne osobe, u rehabilitacijskim
ustanovama, ali i u preventivnciji težih oštećenja i patoloških stanja.
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
R.Živković: Dijetetika, Medicinska naklada, Zagreb, 2002.
|
2. |
R.Živković: Dijetoterapija, Naprijed, Zagreb, 1994.
|
3. |
Antoinette Kaić-Rak, Katica Antonić, Tablice o sastavu namirnica i pića, Zavod za zaštitu zdravlja SRHrvatske, Zagreb, 1990.
|
Preporučena literatura: |
4. |
Marie W.Krause, L.Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, Saunders, 2003.
|
5. |
Joint FAO/WHO Tehnical report series 880, Preparation and use of food-based dietary guidelines, Nicosia, Cyprus, 1995.
|
|