Kratica: DTTNKS
|
Opterećenje: 15(P)
+ 0(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 0(PK)
+ 0(SK)
+ 0(L)
+ 15(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
|
Nositelji: |
Pred. Eva Pavić |
Izvođači: |
Pred. Eva Pavić
(
Metodičke vježbe
)
|
Opis predmeta: Glavni cilj prehrane neuroloških bolesnika je prevenirati, usporiti i odgoditi napredovanje i oštećenja koja nastaju teškim
neurološkim stanjima..Prehrana je dio terapije neuroloških bolesnika. Prehrana neuroloških bolesnika zahtjevan je i ozbiljan
problem kako za oboljelog, tako i za cijelu obitelj. Kod ovakvih bolesnika potrebno je usvojiti znanja i znati primijeniti
odgovarajuću dijetoterapiju uglavnom primjenom pravilne i odgovarajuće prehrane. Rezultati suvremenih epidemioloških istraživanja
pokazuju da je riječ o rastućem problemu današnjice, neurološka stanja i bolesti pogađaju sve mlađu populaciju, što zahtjeva
poseban pristup i edukaciju takvih bolestima. Bolesti srca i krvnih žila postale su glavne nezarazne bolesti. Važno područje
koje treba obraditi su stanja koja nastaju kao posljedica deficita prehrane, te važnosti i uloge esencijalnih aminokiselina,
esencijalnih masnih kiselina, odgovarajućih vitamina i minerala. Posebna pozornost ovog predmeta bila bi odgovarajuća
dijetoterapija jer samo s takvim pristupom možemo ukloniti ili ublažiti čimbenike rizika na koje možemo utjecati.
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
Živković, R. (2002) Dijetetika, Medicinska naklada, Zagreb.
|
2. |
Živković, R. (1994) Dijetoterapija, Naprijed, Zagreb.
|
3. |
Demarin,V. (2004) Mozak koji traje, Naklada Zadro, Zagreb.
|
Preporučena literatura: |
4. |
L. K. Mahnan, S. Escott-Stump (2004) Kraus's Food, Nutrition and Diet Therapy. 11th ed. Elsevier, New York, NY.
|
5. |
American Dietetic Association, www.eatright.org
|
6. |
British Nutrition Foundation, www.nutrition.org.uk
|
|