Kemijska analiza hrane
Kratica: KAH6853L Opterećenje: 30(P) + 0(S) + 0(KL) + 0(KI) + 0(PK) + 0(SK) + 45(L) + 0(M) + 0(PKL) + 0(T) + 0(K)
Nositelji: Prof. dr. sc. Jasna Bošnir
Izvođači: Prof. dr. sc. Jasna Bošnir ( Laboratorijske vježbe )
Opis predmeta: Program obuhvaća pojmove vezane uz zdravstvenu ispravnost namirnica te analitičke metode za
izolaciju i identifikaciju pokazatelja zdravstvene ispravnosti hrane. Programom su obuhvaćene
sljedeće metode: metode izolacije i identifikacije toksičnih metala i polumetala, pesticida
polikloriranih bifenila (PCB), policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH), mikotoksina, histamina,
ostataka veterinarskih lijekova (antibiotici i sulfonamidi), ortofosforna kiselina, konzervansi,
sintetska bojila, metode utvrđivanja nutritivne vrijednosti hrane (kiselost, mliječna mast, isparni
ostatak) iz raznih medija. Predmetom su obuhvaćene i one vrste zagađivala hrane koji toksično
djeluju na zdravlje ljudi (mikotoksini, histamin, PCB, PAH), te procesi koji se odvijaju u ljudskom
organizmu prilikom konzumiranja takve hrane. Vježbe se odvijaju u laboratoriju, a svojim sadržajem
prate tematske jedinice predavanja (određivanje pesticida i PCB-a u svježem voću i povrću i
njihovim proizvodima, određivanje toksičnih metala, histamina, nitrita i nitratra u mesu i mesnim
proizvodima, te ribi i proizvodima od ribe. Određivanje antibiotika i sulfonamida u mlijeku i
mliječnim proizvodima, dječjoj hrani i mesu peradi. Određivanje konzervansa, ortofosforne kiseline i
sintetskih bojila u voćnim sokovim i osvježavajućim bezalkoholnim pićima. Određivanje
mikotoksina u žitaricama i njihovim proizvodima, mlijeku i mliječnim proizvodima te dječjoj hrani.
Određivanje PAH-ova u dimljenim mesnim proizvodima i raznim vrstama ulja. Određivanje
nutritivne vrijednosti hrane u gotovim obrocima hrane - iz dječjih vrtića). Student samostalno izvod
svaku vježbu, o tome vodi pismeni zapis, a rezultat vježbe svojim potpisom potvrđuje voditelj
vježbi.
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
Obavezna literatura:
1. Zakon o hrani. Narodne Novine 117 od 2003.
2. Pravilnik o količinama pesticida, toksina, mikotoksina, metala i histamina i sličnih tvari koji se mogu nalaziti u namirnicama, Narodne Novine 46 od 1994. i izmjene i dopune ravilnika Narodne Novine 39 od 2003.
3. S.S. Deshponde; Handbook of Food Toxicology.Marcel Deker. Inc. New York, 2002.
7. Pravilnik o kakvoći mesnih proizvda. Sl. list 2 od 1974.
Preporučena literatura:
4. Pravilnik o kvaliteti proizvoda od voća, povrća i gljiva te pektinskih preparata Sl. list 1 od 1979.
5. Pravilnik o prehrambenim aditivima. Narodne Novine 173 od 2004.
6. Pravilnik o kakvoći mlijeka, mliječnih proizvoda i čistih kultura. Sl. list 51 od 1982.
Legenda
P - Predavanja
T - Terenske vježbe
K - Konstrukcijske vježbe
S - Seminar
KL - Kliničke vježbe
KI - Vježbe primijenjene kineziologije
PK - Vježbe u praktikumu
SK - Sekcijske vježbe
L - Laboratorijske vježbe
M - Metodičke vježbe
PKL - Posebne kliničke vježbe
* - Predmet se ne polaže