Kratica: KAH6853L
|
Opterećenje: 30(P)
+ 0(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 0(PK)
+ 0(SK)
+ 45(L)
+ 0(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
|
Nositelji: |
Prof. dr. sc. Jasna Bošnir |
Izvođači: |
Prof. dr. sc. Jasna Bošnir
(
Laboratorijske vježbe
)
|
Opis predmeta: Program obuhvaća pojmove vezane uz zdravstvenu ispravnost namirnica te analitičke metode za izolaciju i identifikaciju
pokazatelja zdravstvene ispravnosti hrane. Programom su obuhvaćene sljedeće metode: metode izolacije i identifikacije
toksičnih metala i polumetala, pesticida polikloriranih bifenila (PCB), policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH),
mikotoksina, histamina, ostataka veterinarskih lijekova (antibiotici i sulfonamidi), ortofosforna kiselina, konzervansi, sintetska
bojila, metode utvrđivanja nutritivne vrijednosti hrane (kiselost, mliječna mast, isparni ostatak) iz raznih medija. Predmetom
su obuhvaćene i one vrste zagađivala hrane koji toksično djeluju na zdravlje ljudi (mikotoksini, histamin, PCB, PAH),
te procesi koji se odvijaju u ljudskom organizmu prilikom konzumiranja takve hrane. Vježbe se odvijaju u laboratoriju,
a svojim sadržajem prate tematske jedinice predavanja (određivanje pesticida i PCB-a u svježem voću i povrću i njihovim
proizvodima, određivanje toksičnih metala, histamina, nitrita i nitratra u mesu i mesnim proizvodima, te ribi i proizvodima
od ribe. Određivanje antibiotika i sulfonamida u mlijeku i mliječnim proizvodima, dječjoj hrani i mesu peradi. Određivanje
konzervansa, ortofosforne kiseline i sintetskih bojila u voćnim sokovim i osvježavajućim bezalkoholnim pićima. Određivanje mikotoksina
u žitaricama i njihovim proizvodima, mlijeku i mliječnim proizvodima te dječjoj hrani. Određivanje PAH-ova u dimljenim
mesnim proizvodima i raznim vrstama ulja. Određivanje nutritivne vrijednosti hrane u gotovim obrocima hrane - iz dječjih
vrtića). Student samostalno izvod svaku vježbu, o tome vodi pismeni zapis, a rezultat vježbe svojim potpisom potvrđuje
voditelj vježbi.
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
Zakon o hrani. Narodne Novine 117 od 2003. |
2. |
Pravilnik o količinama pesticida, toksina, mikotoksina, metala i histamina i sličnih tvari koji se
mogu nalaziti u namirnicama, Narodne Novine 46 od 1994. i izmjene i dopune ravilnika Narodne
Novine 39 od 2003.
|
3. |
S.S. Deshponde; Handbook of Food Toxicology.Marcel Deker. Inc. New York, 2002. |
7. |
Pravilnik o kakvoći mesnih proizvda. Sl. list 2 od 1974. |
Preporučena literatura: |
4. |
Pravilnik o kvaliteti proizvoda od voća, povrća i gljiva te pektinskih preparata Sl. list 1 od 1979. |
5. |
Pravilnik o prehrambenim aditivima. Narodne Novine 173 od 2004. |
6. |
Pravilnik o kakvoći mlijeka, mliječnih proizvoda i čistih kultura. Sl. list 51 od 1982. |
|