Osnove tehnologije hrane (2)
Kratica: OTH6853L Opterećenje: 30(P) + 30(S) + 0(KL) + 0(KI) + 0(PK) + 0(SK) + 0(L) + 15(M) + 0(PKL) + 0(T) + 0(K)
Nositelji: Prof. dr. sc. Nada Vahčić
Izvođači:
Opis predmeta: Prehrambena tehnologija je primijenjena znanstvena disciplina koja se bavi kemijskim,
biokemijskim, fizičkim, fizikalno-kemijskim i biološkim svojstvima hrane. Korijeni prehrambene
tehnologije sežu u daleku prošlost; raznovrsni postupci konzerviranja i prerade i metode današnjih
vrlo sofisticiranih procesa bili su poznati od davnina, npr. sušenje plodova i žitarica, primjena niskih
temperatura, dimljenje, soljenje i sl., kao i oni koje danas nazivamo biotehnološkim postupcima
(različite fermentacije).
Studenti će kroz kolegij upoznati osnovna načela procesnog inženjerstva u preradi hrane
životinjskog i biljnog podrijetla, osnovne procese konzerviranja i prerade hrane, upoznati
tehnološku opremu u proizvodnji i preradi hrane i ambalažu za prehrambene proizvode te uvjete
čuvanja pojedinih namirnica. Detaljnije će se upoznati sa suvremenom tehnologijom proizvodnje i
prerade hrane najzastupljenije u prehrani poput: mesa i mesnih prerađevina, ribe, mlijeka i mlječnih
prerađevina naročito fermentiranih mliječnih proizvoda i sireva, voća, povrća i proizvoda od voća i
povrća, žitarica, brašna i njihovi proizvodi, ulja i masti, margarina i njima sličnih proizvoda,
alkoholnih i bezalkoholnih pića, konditorskih proizvoda i dr.
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
Obavezna literatura:
1. Kovačević, D. : Kemija i tehnologija mesa i ribe, Sveučilište J.J. Štrossmayer, Osijek, 2001.
2. Tratnik, Lj.: Mlijeko-tehnologija, biokemija i mikrobiologija, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb, 1998.
3. Lovrić, T., Piližota V.: Konzerviranje i prerada voća i povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb, 1994.
4. Goldoni, L.: Tehnologija konditorskih proizvoda-kakao i čokolada, Kugler, Zagreb 2004.
5. Goldoni, L.: Tehnologija konditorskih proizvoda-bomboni, Kugler, Zagreb, 2004.
6. Šušić, S., Raca, K., Radošević, N.: Priručnik za industriju šećera 1 i 2, Beograd, 1980.
7. Radovanović, V.: Tehnologija vina, Građevinska knjiga, Beograd, 1986.
8. Kovačević, M.B.: Suvremeno pekarstvo, Cvetnik, Novi Sad, 1991.
9. Rac, M.: Ulja i masti, Poslovno udruženje proizvođača biljnih ulja, Beograd, 1964. Kovačević, M.B.: Suvremeno pekarstvo, Cvetnik, 1991
Preporučena literatura:
10. Matasović, D.: Poznavanje prehrambene robe, Školska knjiga, Zagreb, 1997.
11. Šimundić, B.: Poznavanje robe s osnovama tehnologije, Rijeka 1994.
12. Gobec, B.: Tehnologija čokolade, bomboma i deserta, Radničko sveučilište, Zagreb, 1965.
13. Varnam, A.H., Sutherland, J.P.: Beverages.: technology, chemistry and microbiology, Chapman and Hall, London, 1994.
14. Miletić, S.: Mlijeko i mliječni proizvodi, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb, 1994.
15. Kršev, Lj.: Mikrobne kulture u proizvodnji mliječnih proizvoda, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb, 1989.
16. Roseg, Đ.: Prerada mesa i mlijeka, Nakladni zavod Globus, Zagreb, 1995.
17. Živković, J.: Higijena i tehnologija mesa, 2. dio, Kakvoća i prerada, Zagreb, 1986.
18. Savić, I., Milosavljević, Ž.M.: Higijena i tehnologija mesa, Privredni pregled, Beograd, 1983.
Legenda
P - Predavanja
T - Terenske vježbe
K - Konstrukcijske vježbe
S - Seminar
KL - Kliničke vježbe
KI - Vježbe primijenjene kineziologije
PK - Vježbe u praktikumu
SK - Sekcijske vježbe
L - Laboratorijske vježbe
M - Metodičke vježbe
PKL - Posebne kliničke vježbe
* - Predmet se ne polaže