Osnove tehnologije hrane
(2)
|
Kratica: OTH6853L
|
Opterećenje: 30(P)
+ 30(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 0(PK)
+ 0(SK)
+ 0(L)
+ 15(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
|
Nositelji: |
Prof. dr. sc. Nada Vahčić |
Izvođači: |
|
Opis predmeta: Prehrambena tehnologija je primijenjena znanstvena disciplina koja se bavi kemijskim, biokemijskim, fizičkim, fizikalno-kemijskim
i biološkim svojstvima hrane. Korijeni prehrambene tehnologije sežu u daleku prošlost; raznovrsni postupci konzerviranja
i prerade i metode današnjih vrlo sofisticiranih procesa bili su poznati od davnina, npr. sušenje plodova i žitarica,
primjena niskih temperatura, dimljenje, soljenje i sl., kao i oni koje danas nazivamo biotehnološkim postupcima (različite
fermentacije). Studenti će kroz kolegij upoznati osnovna načela procesnog inženjerstva u preradi hrane životinjskog
i biljnog podrijetla, osnovne procese konzerviranja i prerade hrane, upoznati tehnološku opremu u proizvodnji i preradi
hrane i ambalažu za prehrambene proizvode te uvjete čuvanja pojedinih namirnica. Detaljnije će se upoznati sa suvremenom
tehnologijom proizvodnje i prerade hrane najzastupljenije u prehrani poput: mesa i mesnih prerađevina, ribe, mlijeka i
mlječnih prerađevina naročito fermentiranih mliječnih proizvoda i sireva, voća, povrća i proizvoda od voća i povrća,
žitarica, brašna i njihovi proizvodi, ulja i masti, margarina i njima sličnih proizvoda, alkoholnih i bezalkoholnih pića,
konditorskih proizvoda i dr.
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
Kovačević, D. : Kemija i tehnologija mesa i ribe, Sveučilište J.J. Štrossmayer, Osijek,
2001.
|
2. |
Tratnik, Lj.: Mlijeko-tehnologija, biokemija i mikrobiologija, Hrvatska mljekarska udruga,
Zagreb, 1998.
|
3. |
Lovrić, T., Piližota V.: Konzerviranje i prerada voća i povrća, Nakladni zavod Globus,
Zagreb, 1994.
|
4. |
Goldoni, L.: Tehnologija konditorskih proizvoda-kakao i čokolada, Kugler, Zagreb 2004. |
5. |
Goldoni, L.: Tehnologija konditorskih proizvoda-bomboni, Kugler, Zagreb, 2004. |
6. |
Šušić, S., Raca, K., Radošević, N.: Priručnik za industriju šećera 1 i 2, Beograd, 1980. |
7. |
Radovanović, V.: Tehnologija vina, Građevinska knjiga, Beograd, 1986. |
8. |
Kovačević, M.B.: Suvremeno pekarstvo, Cvetnik, Novi Sad, 1991. |
9. |
Rac, M.: Ulja i masti, Poslovno udruženje proizvođača biljnih ulja, Beograd, 1964.
Kovačević, M.B.: Suvremeno pekarstvo, Cvetnik, 1991
|
Preporučena literatura: |
10. |
Matasović, D.: Poznavanje prehrambene robe, Školska knjiga, Zagreb, 1997. |
11. |
Šimundić, B.: Poznavanje robe s osnovama tehnologije, Rijeka 1994. |
12. |
Gobec, B.: Tehnologija čokolade, bomboma i deserta, Radničko sveučilište,
Zagreb, 1965.
|
13. |
Varnam, A.H., Sutherland, J.P.: Beverages.: technology, chemistry and microbiology,
Chapman and Hall, London, 1994.
|
14. |
Miletić, S.: Mlijeko i mliječni proizvodi, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb, 1994. |
15. |
Kršev, Lj.: Mikrobne kulture u proizvodnji mliječnih proizvoda, Hrvatska mljekarska
udruga, Zagreb, 1989.
|
16. |
Roseg, Đ.: Prerada mesa i mlijeka, Nakladni zavod Globus, Zagreb, 1995. |
17. |
Živković, J.: Higijena i tehnologija mesa, 2. dio, Kakvoća i prerada, Zagreb, 1986. |
18. |
Savić, I., Milosavljević, Ž.M.: Higijena i tehnologija mesa, Privredni pregled, Beograd,
1983.
|
|