Prehrana sa sanitarnom kontrolom
Kratica: PSK6853Z Opterećenje: 30(P) + 0(S) + 0(KL) + 0(KI) + 30(PK) + 0(SK) + 0(L) + 0(M) + 0(PKL) + 0(T) + 0(K)
Nositelji: Pred. dr. sc. Dario Lasić
Izvođači: Pred. dr. sc. Dario Lasić ( Vježbe u praktikumu )
Opis predmeta: Prehrana i zdravlje, značenje pravilne prehrane za pojedine faze razvoja organizma, načela
pravilne prehrane, normativi. Predmet obrađuje sastav namirnica, kao što su bjelančevine, masti,
ugljikohidarti, vitamini i minerali, oligoelementi, metabolizam, potrebe i biokemijska funkcija
hranjivih i zaštitnih komponenata. Bolesti nepravilne prehrane. Načela planiranja društvene
prehrane (u jaslicama i vrtićima, školskim restoranima, domovima za djecu, đačkim i studentskim
domovima, domovima za stare osobe, javnim restoranima). Prehrana u bolnicama, rehabilitacijskim
ustanovama, rekreacijskim centrima, turističkim i športskim objektima. Zakonodavstvo. Sanitarna
kontrola objekata, zaposlenih osoba, namirnica i hrane, HACCP. Kroz vježbe, studenti određuju:
ocjenu prehrambenog statusa antropometrijskom metodom kroz određivanje visine, tjelesne mase,
ITM-a, konstitucije, stupnja uhranjenosti (UTM %); građu tijela u odnosu na udio masnog tkiva
(BF%), i raspodjelu masnog tkiva (WHR). Izrađuju se norme prehrane pomoću RDA tablica;
jelovnici za pojedine grupe bolesnika, izračunavanje bazalnog metabolizma. Upoznavanje s
HACCP sustavom i planom. Posjet Prehrambenoj industriji radi uvida u sanitacijski program.
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
Obavezna literatura:
1. Matasović, D. Hrana, prehrana i zdravlje. FOVIS, Zagreb, 1992. (odabrana poglavlja)
2. Sadler, M., ur. Encyclopedia of Human Nutrition. Academic Press Books, London, 1998. (sinopsisi odabranih poglavlja)
3. Kaić-Rak, A., Antonić, K. Tablice o sastavu namirnica i pića, Zavod za zaštitu zdravlja Republike Hrvatske, 1990.
4. Kapetanović, T. i sur. Prehrana djece predškolskog uzrasta normativi i jelovnici, Savez samoupravnih zajednica društvene brige o djeci predškolskog uzrasta, Zagreb 1986.
Preporučena literatura:
5. Mihoković, Vladimir, Kodeks Jamstvo neškodljivosti HACCP sustavom, HGS, Zagreb, 2001.
6. Mioković, Branimir i ostali, Application of the HACCP concept in the control of the microbiological quality of meals and cleanliness in restaurants, Veterinarski arhiv, Zagreb, 2001., br2., str. 75-85
Legenda
P - Predavanja
T - Terenske vježbe
K - Konstrukcijske vježbe
S - Seminar
KL - Kliničke vježbe
KI - Vježbe primijenjene kineziologije
PK - Vježbe u praktikumu
SK - Sekcijske vježbe
L - Laboratorijske vježbe
M - Metodičke vježbe
PKL - Posebne kliničke vježbe
* - Predmet se ne polaže