Prehrana sa sanitarnom kontrolom |
Kratica: PSK6853Z
|
Opterećenje: 30(P)
+ 0(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 30(PK)
+ 0(SK)
+ 0(L)
+ 0(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
|
Nositelji: |
Pred. dr. sc. Dario Lasić |
Izvođači: |
Pred. dr. sc. Dario Lasić
(
Vježbe u praktikumu
)
|
Opis predmeta: Prehrana i zdravlje, značenje pravilne prehrane za pojedine faze razvoja organizma, načela pravilne prehrane, normativi.
Predmet obrađuje sastav namirnica, kao što su bjelančevine, masti, ugljikohidarti, vitamini i minerali, oligoelementi,
metabolizam, potrebe i biokemijska funkcija hranjivih i zaštitnih komponenata. Bolesti nepravilne prehrane. Načela planiranja
društvene prehrane (u jaslicama i vrtićima, školskim restoranima, domovima za djecu, đačkim i studentskim domovima,
domovima za stare osobe, javnim restoranima). Prehrana u bolnicama, rehabilitacijskim ustanovama, rekreacijskim centrima,
turističkim i športskim objektima. Zakonodavstvo. Sanitarna kontrola objekata, zaposlenih osoba, namirnica i hrane, HACCP.
Kroz vježbe, studenti određuju: ocjenu prehrambenog statusa antropometrijskom metodom kroz određivanje visine, tjelesne
mase, ITM-a, konstitucije, stupnja uhranjenosti (UTM %); građu tijela u odnosu na udio masnog tkiva (BF%), i raspodjelu
masnog tkiva (WHR). Izrađuju se norme prehrane pomoću RDA tablica; jelovnici za pojedine grupe bolesnika, izračunavanje
bazalnog metabolizma. Upoznavanje s HACCP sustavom i planom. Posjet Prehrambenoj industriji radi uvida u sanitacijski
program.
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
Matasović, D. Hrana, prehrana i zdravlje. FOVIS, Zagreb, 1992. (odabrana poglavlja) |
2. |
Sadler, M., ur. Encyclopedia of Human Nutrition. Academic Press Books, London, 1998.
(sinopsisi odabranih poglavlja)
|
3. |
Kaić-Rak, A., Antonić, K. Tablice o sastavu namirnica i pića, Zavod za zaštitu zdravlja Republike
Hrvatske, 1990.
|
4. |
Kapetanović, T. i sur. Prehrana djece predškolskog uzrasta normativi i jelovnici, Savez
samoupravnih zajednica društvene brige o djeci predškolskog uzrasta, Zagreb 1986.
|
Preporučena literatura: |
5. |
Mihoković, Vladimir, Kodeks Jamstvo neškodljivosti HACCP sustavom, HGS, Zagreb, 2001. |
6. |
Mioković, Branimir i ostali, Application of the HACCP concept in the control of the microbiological
quality of meals and cleanliness in restaurants, Veterinarski arhiv, Zagreb, 2001., br2., str. 75-85
|
|