| Kratica: PID6951Z
                      | 
                     Opterećenje:  15(P)
                        		 + 0(S)
                        		 + 0(KL)
                        		 + 0(KI)
                        		 + 0(PK)
                        		 + 0(SK)
                        		 + 0(L)
                        		 + 15(M)
                        		 + 0(PKL)
                        		 + 0(T)
                        		 + 0(K)
                        		
                      | 
                   
                
               
                  
                     | Nositelji:  | 
                     Pred.  Eva Pavić | 
                   
                  
                     | Izvođači:  | 
                     V. pred. mr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak 
                        
                        			(
                        			Metodičke vježbe, Predavanja
                        			)
                        		
                        			 Pred.  Eva Pavić 
                        
                        			(
                        			Metodičke vježbe
                        			)
                        		
                        			
  | 
                   
                  
                     | Opis predmeta: Upoznavanje s načinom pravilne prehrane; preventivni i klinički pristup pravilnoj prehrani; upoznavanje i savladavanje metoda
                        za ocjenu stanja uhranjenosti; mjere za ocjenu i unapređenje prehrane; javnozdravstveni aspekt prehrambenih poremećaja, prehrambenih
                        deficita te bolesti uzrokovane ekscesivnim unosom hrane; mjere za ocjenu i unapređenje društvene prehrane; prehrana u posebnim
                        uvjetima. Prehrana i zdravlje, značenje pravilne prehrane za pojedine faze razvoja organizma, načela pravilne prehrane, normativi.
                        Metabolizam, potrebe i biokemijska funkcija hranjivih i zaštitnih komponenti (proteini, lipidi, ugljikohidrati, minerali,
                        oligoelementi, vitamini). Bolesti nepravilne prehrane. Načela planiranja društvene prehrane (u jaslicama, vrtićima, školskim
                        restoranima, domovima za djecu, đačkim i studentskim domovima, domovima za stare osobe, javnim restoranima). Prehrana u bolnicama,
                        rehabilitacijskim ustanovama, rekreacijskim centrima, turističkim i športskim objektima. Zakonodavstvo. Sanitarna kontrola
                        objekata, zaposlenih osoba i namirnica
                      | 
                   
                
               
                  
                     | Jezici na kojima se održava nastava: - - -
                      | 
                   
                
               
                  
                     | Obavezna literatura:  | 
                   
                  
                     | 1.  | 
                     1. Matasović D. (1992.): Hrana, prehrana i zdravlje. FOVIS, Zagreb.
                        2. Kaić-Rak A., Antonić K. (1990.): Tablice o sastavu namirnica i pića. Zavod za zaštitu zdravlja  SR Hrvatske, Zagreb.
                        
                      | 
                   
                
               
                  
                     | Preporučena literatura:  | 
                   
                  
                     | 2.  | 
                     1. Sadler M. (1998.): Encyclopedia of Human Nutrition. Academic Press Books, London | 
                   
                
             |