Kratica: PID6951Z
|
Opterećenje: 15(P)
+ 0(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 0(PK)
+ 0(SK)
+ 0(L)
+ 15(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
|
Nositelji: |
Pred. Eva Pavić |
Izvođači: |
V. pred. mr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak
(
Metodičke vježbe, Predavanja
)
Pred. Eva Pavić
(
Metodičke vježbe
)
|
Opis predmeta: Upoznavanje s načinom pravilne prehrane; preventivni i klinički pristup pravilnoj prehrani; upoznavanje i savladavanje metoda
za ocjenu stanja uhranjenosti; mjere za ocjenu i unapređenje prehrane; javnozdravstveni aspekt prehrambenih poremećaja, prehrambenih
deficita te bolesti uzrokovane ekscesivnim unosom hrane; mjere za ocjenu i unapređenje društvene prehrane; prehrana u posebnim
uvjetima. Prehrana i zdravlje, značenje pravilne prehrane za pojedine faze razvoja organizma, načela pravilne prehrane, normativi.
Metabolizam, potrebe i biokemijska funkcija hranjivih i zaštitnih komponenti (proteini, lipidi, ugljikohidrati, minerali,
oligoelementi, vitamini). Bolesti nepravilne prehrane. Načela planiranja društvene prehrane (u jaslicama, vrtićima, školskim
restoranima, domovima za djecu, đačkim i studentskim domovima, domovima za stare osobe, javnim restoranima). Prehrana u bolnicama,
rehabilitacijskim ustanovama, rekreacijskim centrima, turističkim i športskim objektima. Zakonodavstvo. Sanitarna kontrola
objekata, zaposlenih osoba i namirnica
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
1. Matasović D. (1992.): Hrana, prehrana i zdravlje. FOVIS, Zagreb.
2. Kaić-Rak A., Antonić K. (1990.): Tablice o sastavu namirnica i pića. Zavod za zaštitu zdravlja SR Hrvatske, Zagreb.
|
Preporučena literatura: |
2. |
1. Sadler M. (1998.): Encyclopedia of Human Nutrition. Academic Press Books, London |
|