Kratica: HACCSSAS
|
Opterećenje: 30(P)
+ 0(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 0(PK)
+ 0(SK)
+ 0(L)
+ 20(M)
+ 0(PKL)
+ 25(T)
+ 0(K)
|
Nositelji: |
V. pred. mr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak |
Izvođači: |
V. pred. dr. sc. Ivančica Kovaček
(
Predavanja
)
V. pred. mr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak
(
Metodičke vježbe, Terenske vježbe
)
|
Opis predmeta: Povijest i pozadina HACCP sustava. Načela HACCP sustava; analiza rizika; identifikacija CCP; načini utvrđivanja kritične granice
za poduzimane preventivne mjere, kao i utvrđivanje zahtjeva glede sustavnog praćenja CCP; uključivanje HACCP-a u korektivne
mjere kao sustavno praćenje odstupanja od neke kritične granice na nekoj CCP; razvijanje efikasnih postupaka vođenja evidencije.
Četiri procesa praćenja valorizacije sustava. Objekti i HACCP sustav. Primjena HACCP principa. Uvođenje HACCP sustava u sve
djelatnosti prehrambene industrije, ugostiteljske objekte, zdravstvene i bolničke institucije, kao i u dječje vrtiće, škole,
đačke i studentske domove. Inspekcija po HACCP-u. Zakonska regulativa u izradi, primjeni i provedbi HACCP-a. Važnost SOP-a.
Integracija sistema HACCP sa sistemom upravljanja kvalitetom ISO 9001:2000.
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
Nastavni tekstovi
|
2. |
Zakon o hrani (N. N.)
|
3. |
Mitchell, R. (2000) Practical Microbiological Risak Analysis: How To Assess, Manage and Communicate Microbiological Risks
in Foods, Chandos Publishing, Oxford, UK
|
4. |
MLC (1998) Hazard Analysis Critical Control Point Training Programme, Meat i LivestockvCommision, Snowdon Drive, Winterhill,
Milton Kejnes, UK
|
Preporučena literatura: |
5. |
Pravilnik o ekološkoj proizvodnji u uzgoju bilja i proizvodnji biljnih proizvoda, NN 91/2001
|
6. |
Pravilnik o sustavu ocjenjivanja sukladnosti o ekološkoj proizvodnji, NN 91/2001
|
7. |
Pravilnik o postupku i uvjetima za stjecanje znaka ekološkog proizvoda, NN 13/2002 |
|