Kratica: MIKTSSAS
|
Opterećenje: 15(P)
+ 0(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 0(PK)
+ 0(SK)
+ 30(L)
+ 0(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
|
Nositelji: |
Prof. dr. sc. Jasna Bošnir |
Izvođači: |
Prof. dr. sc. Jasna Bošnir
(
Laboratorijske vježbe
)
|
Opis predmeta: Sadržaj predmeta osigurava studentu da savladavanjem gradiva stekne znanja o osnovnim pojmovima vezanim uz mikotoksine i mikotoksikoze.
Sadržajem su obuhvaćene osnovne skupine mikotoksina kao što su aflatoksini, ohratoksini, trihoteceni, toksini iz skupine fumonizina
i zearalenona i njihova toksična svojstva. Sadržajem predmeta obrađuju se i posebne skupine hrane specifične za nastajanje
određenih skupina mikotoksina, tehnike izolacije i identifikacije mikotoksina te zakonski propisi. Vježbe se odvijaju
u laboratoriju, a svojim sadržajem prate tematske jedinice predavanja. Određivanje aflatoksina (B1, B2, G1, G2 i M1) iz specifičnih
skupina hrane TLC tehnikom, ELISA tehnikom, HPLC i LC-MS tehnikom. Određivanje ohratoskina A iz žitarica, određivanje
zearalenona iz specifičnih skupina hrane, određivanje patulina iz voćnog soka jabuke, određivanje fumonizina (B1, B2, B3)
iz proizvoda od žitarica, određivanje trihotecena (DON) iz dječje hrane.
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
Ožegović L., Pepeljnjak S. Mikotoksikoze. Školska knjiga, Zagreb, 1995.
|
2. |
Pravilnik o toksinima, metalima, metaloidima te drugim štetnim tvarima koje se mogu nalaziti u hrani, Narodne Novine, 2005
(16)
|
Preporučena literatura: |
3. |
Weidenborner M. Encyclopedia of Food Mycotoxins, Springer, 2000.
|
4. |
Srebočan V. Veterinarska toksikologija, Medicinska naklada, Zagreb, 1993. |
|