Kratica: PRADSSAS
|
Opterećenje: 15(P)
+ 0(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 0(PK)
+ 0(SK)
+ 30(L)
+ 0(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
|
Nositelji: |
Pred. Gordana Horvat |
Izvođači: |
Prof. dr. sc. Jasna Bošnir
(
Predavanja
)
Pred. Gordana Horvat
(
Laboratorijske vježbe
)
|
Opis predmeta: Predmetom su obuhvaćeni prehrambeni aditivi i slične tvari (arome, pomoćne tvari u procesu proizvodnje i enzimi) koji se namjerno
dodaju hrani radi poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava hrane. U hranu se dodaju tijekom tehnološkog postupka proizvodnje,
pripreme, obrade, prerade, oblikovanja pakiranja, transporta i čuvanja. Aditivi se upotrebljavaju za bojanje, konzerviranje,
sprječavanje oksidacije, emulgiranje, stabiliziranje, zgušnjavanje, želiranje, reguliranje kiselosti, pojačavanje okusa, zaslađivanje,
poliranje, održavanje svježine, tretiranje brašna te druge namjene.
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
Pravilnik o prehrambenim aditivima. Narodne Novine , 2004. (173)
|
2. |
Deshponde S.S. Handbook of Food Toxicology. Marcel Deker. Inc. New York, 2002. |
Preporučena literatura: |
3. |
Food Chemicals CodexNational Academy Press, Washington, D.C. 1996. |
|