Kratica: DIJESE
|
Opterećenje: 30(P)
+ 15(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 0(PK)
+ 0(SK)
+ 0(L)
+ 0(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
+ 15(PRK)
+ 0(PKL-M)
|
Nositelji: |
pred. Eva Pavić |
Izvođači: |
|
Opis predmeta: - Uvod u kolegij, definicija dijetetike, povijest znanosti o prehrani - Osnovni principi pravilne prehrane, pravilna prehrana
u svijetu i kod nas te potrebe organizma za energijom i zaštitnim tvarima - Digestija, apsorpcija i metabolizam masti,
bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina i minerala - Uloga vode u organizmu - Sastav namirnica i planiranje jelovnika -
Prehrana s obzirom na životnu dob, kategorije i zdravstveno stanje - Javno-zdravstveni aspekati prehrambenih poremećaja,
prehrambeni deficiti te bolesti uzrokovane nedovoljnom i nepravilnom prehranom - Metode ocjene stanja uhranjenosti -
Mjere za ocjenu i unapređenje prehrane - Prehrana u posebnim uvjetima - Zdravstvena ispravnosti hrane
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
Živković, R. Dijetetika, Zagreb; Medicinska naklada, 2002. |
2. |
Turčić, V. HACCP i higijena namirnica, Zagreb; VT 2000. |
3. |
Vučemilović LJ, Vujić Šisler LJ. Prehrambeni standardi za planiranje prehrane djece u dječjim vrtiću-jelovnici i normativi.
Hrvatska udruga medicinskih sestara. Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Sektor predškolski odjel 2007.
|
Preporučena literatura: |
4. |
Sadler, M. ur. Encyclopedia of Human Nutrition. Academic Press Books, London, 1998 (sinopsisi odabranih poglavlja) |
|