Postupci sterilizacije i dezinfekcije u medicini |
Kratica: 46LA2
|
Opterećenje: 15(P)
+ 0(S)
+ 15(KL)
+ 0(KI)
+ 0(PK)
+ 0(SK)
+ 0(L)
+ 0(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
+ 0(PRK)
+ 0(PKL-M)
|
Nositelji: |
pred. dr. sc. Irena Tabain |
Izvođači: |
|
Opis predmeta: DEZINFEKCIJA ili raskuživanje: Povijest; Cilj dezinfekcije je sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti. Usljed neprovođenja
dezinfekcije može doći do štetnih djelovanja mikroorganizama koja mogu uzrokovati kvarenje hrane i oboljenja kod ljudi
(otrovanja hranom, bolničke infekcije i sl.); Metode dezinfekcijskih postupaka: Mehaničke, fizikalne i kemijske metode;
Ispitivanje dezinficijensa u upotrebi; PRANJE RUKU: Higijensko antiseptičko pranje ruku, Kirurško pranje i dezinfekcija
ruku; sredstva za dezinfekciju ruku i kože, predmeta i radnih površina. Ubodni incident. STERILIZACIJA: povijest; postupci, primjena,
praktično izvođenje; Svakodnevna i povremena kontrola sterilizacije.
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
N.N.Damani: Priručnik za kontrolu infekcija: Odabrana poglavlja, ur. S.Kalenić, J.Horvatić, 2. izdanje, Merkur A.B.D., Zagreb
2004.
|
2. |
Kontrola infekcija:temeljna načela i edukacije, Merkur A.B.D., Zagreb, 2004. |
Preporučena literatura: |
3. |
S. Kalenić, E. Mlinarić-Missoni: Medicinska bakteriologija i mikologija, Merkur A. B. D., Zagreb, 2001. |
|