Mikrobiološka analiza hrane |
Kratica: MIH6853Z
|
Opterećenje: 30(P)
+ 0(S)
+ 0(KL)
+ 0(KI)
+ 45(PK)
+ 0(SK)
+ 0(L)
+ 0(M)
+ 0(PKL)
+ 0(T)
+ 0(K)
+ 0(PRK)
+ 0(PKL-M)
|
Nositelji: |
prof. struč. stud. dr. sc. Ivančica Kovaček |
Izvođači: |
|
Opis predmeta: Mikroorganizmi i hrana, izvori mikrobiološke kontaminacije hrane, mikrobno kvarenje hrane, čuvanje hrane, nove tehnologije
čuvanja hrane, mikroorganizmi u industrijskim procesima, mikrobiologija mlijeka i mliječnih proizvoda, pasterizacija,
sterilizacija, fermentirani mliječni proizvodi, otrovanja ljudi uzrokovana mikrobnom kontaminacijom hrane, salmoneloze,
stafilokokno trovanje, bakterijski toksini, važnost sporogenih bakterija u kontaminaciji hrane, rijetki bakterijski uzročnici
trovanja hranom, Listeria monocytogenes, enterohemoragična E.coli, mikrobiološka kontrola hrane, indikatori mikrobiološke
kontrole, HACCP, paraziti u hrani, novi problemi u mikrobiologiji hrane ? BSE. Vježbe se odvijaju u laboratoriju, a svojim
sadržajem prate tematske jedinice predavanja (izolacija i identifikacija raznih vrsta mikroorganizama u uzorcima svježeg mlijeka,
pasteriziranog mlijeka, seriliziranog mlijeka, fermentiranim mliječnim proizvodima. određivanje Listeriae monocytogenes,
E.coli, salmonele, stafilokoka i ostalih važnih sporogenih bakterija iz raznih medija hrane, izolacija bakterijskih toksina
iz raznih medija hrane i kontrola hrane na prisutnost parazita i njihova identifikacija). Student samostalno izvodi svaku
vježbu, o tome vodi pismeni zapis, a rezultat vježbe svojim potpisom potvrđuje voditelj vježbi.
|
Jezici na kojima se održava nastava: - - -
|
Obavezna literatura: |
1. |
Nastavni tekstovi |
2. |
Zakon o hrani N.N. 81/2013 |
3. |
Zakon o higijeni hrane N.N. 81/2013 |
4. |
Uredba Komisije (EZ-a) br. 2073/2005 |
5. |
Uredba (EZ) br. 852, 853, 854/2004 sl. list EU L 139, 30.04.2004. - HIGIJENSKI PAKET |
Preporučena literatura: |
6. |
Adams, M.S. and Moss, M.O. Food microbiology, The Royal Society of Chemistry, UK, 2008. |
|