Studenti Zdravstvenog veleučilišta sudjelovali na terenskim vježbama na temu pesticida i ekološke proizvodnje

Studenti druge godine specijalističkog diplomskog studija sanitarnog inženjerstva, su dana 21. siječnja 2014. godine pod  vodstvom koordinatorice studija dr.sc. Ane Mojsović Ćuić i u pratnji nastavnika dr.sc. Duje Lisičića sudjelovali na terenskim vježbama na temu pesticida i ekološke proizvodnje.

Studenti su se imali prilike upoznati s radom Eko-udruge Izvor koja okuplja 40-tak različitih OPG proizvođača eko proizvoda, uzgojenih po pravilima ekološke poljoprivrede na području Sisačko-moslavačke županije. Ista udruga usko surađuje s poljoprivrednom savjetodavnom službom u županiji, Ministarstvom poljoprivrede i turizma te raznim obrazovnim institucijama i savjetodavnim službama u domeni ekološke proizvodnje trgovine i turizma. Također, posjetom OPG Veselić i OPG Džakula, studentima su približene teme poput nadzora i kontrole proizvoda iz eko uzgoja, postupkom certificiranja, ulogom sanitarnih inženjera u nadzoru i problemima s kojima se susreću mali proizvođači.

OPG Veselić se s ekološkom proizvodnjom bavi 4 godine i cjelokupno gospodarstvo su podredili ekološkoj proizvodnji, počevši s uzgojem jagoda, a zatim i ostalog voća i povrća. U kolovozu ove godine izvršili su i registraciju Pogona za preradu voća i povrća u pekmeze, džemove, ajvare i sl.

OPG Džakula spoj je tradicionalne i moderne stočarske i ratarske proizvodnje, prema riječima Rodoljuba Džakule, dr.med.vet., koji je svojim znanjem, entuzijazmom i praktičnim primjerima nastojao prisutnima približiti smisao, procese i postupke neophodne za uzgoj i proizvodnju ekoloških proizvoda. Posjetom OPG-u Džakula studenti su mogli razgledati cijelo gospodarstvo OPG-a te na primjerima dobre prakse vidjeti implementaciju pravila ekološke poljoprivrede.

 

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!