Studenti Zdravstvenog veleučilišta sudjelovali na terenskim vježbama na temu zaštite okoliša kroz norme i standarde

Studenti druge godine specijalističkog diplomskog studija sanitarnog inženjerstva, su od 21. do  23. ožujka 2014. godine pod  vodstvom koordinatorice studija dr.sc. Ane Mojsović Ćuić i u pratnji nastavnika sa studija, dr.sc. Aleksandra Racza, prof.dr.sc. Jasne Bošnir, doc.dr.sc. Duje Lisičića i mr.sc. Lane Feher Turković sudjelovali na terenskim vježbama na temu zaštite okoliša kroz norme i standarde.

Studenti su prvoga dana trodnevnih terenskih vježbi imali prilike obići najveći i najdulji hrvatski otok Cres. Posebno zanimljiva bila je radionica obrade vune u prostorijama Udruge Ruta u gradu Cresu, koja je poznata po prikupljanju i preradi vune te izradi različitih filcanih rukotvorina. Naime, posljednjih tridesetak godina u Hrvatskoj se nažalost prestalo s otkupom vune i janjećih koža jer je prerada vune u Hrvatskoj navodno ekonomski neisplativa te je iz tog razloga sasvim zamrla.

Sljedeći posjet na putu prema Malom Lošinju bilo je malo mjesto na otoku Cresu-Lubenice koje je staro preko četiri tisuće godine,  ”na visokoj stijeni spojeno u okolni humanizirani krajolik tako što je izgrađeno od istog materijala, što ga čini gotovo potpunim spojem umjetnih i prirodnih elemenata, dok se prirodne značajke područja ogledaju u samom nazivu grada”.

Drugi dan terenskih vježbi započeo je šetnjom uz obalu prema Velom Lošinju gdje su studenti sudjelovali na edukacijskom predavanju u Institutu Plavi svijet na Velom Lošinju, na temu ”Jadranski projekt dupin“. Cilj ovog projekta je znanstveno istraživanje dobrih dupina (Tursiops truncatus) u Jadranskom moru, koji je započeo još 1987. godine i danas je najduže kontinuirano istraživanje jedne populacije dobrih dupina u cijelom Sredozemnom moru. Procjena veličine populacije u akvatoriju Lošinja i Cresa, iznosi samo stotinjak jedinki, što ovu populaciju svrstava u skupinu kritično ugroženih prema pravilima Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Na povratku prema Malom Lošinju terensku nastavu smo dopunili jedinstvenim iskustvom posjeta Mirisnom otočkom vrtu gdje raste ”preko 250 samoniklih biljnih mirišljavica koje omirišuju lošinjsko-cresko otočje, a više od 100 ovih alohtonih biljnih svojti upotpunjuje miomirisnu vrtnu sliku. Vrtna biljna staništa  uokviruju  kameni suhozidovi – gromače – složeni u tradiciji otočkog pučkog graditeljstva”.

U hotelu ”Aurora” potom je održano predavanje na temu Sustava upravljanja i zaštite okoliša, a poslije predavanje uslijedila je vježbovna nastava rada u studentskim gripama na temu ISO 14001.

Zadnjeg dana terenski vježbi na putu prema Zagrebu svi prisutni imali su prilike upoznati ljepote grada Vrbnika na Krku, a najprepoznatljiviji dio Vrbnika je ulica Klančić koja predstavlja najužu ulicu na svijetu – u najužem dijelu široka je samo 43 cm. Putovanje smo naravno završili degustacijom nadaleko poznate Vrbničke žlahtine.

 

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!