Studenti ZVU-a ususret Svjetskom danu voda

U sklopu trećeg izleta Gojzericom protiv stresa, studenti su posjetom značajnom krajobrazu Kamačnik obilježili Svjetski dan voda koji se svake godine održava 22.ožujka. Količine pitke vode kao najvrednijeg prirodnog dobra iz godine u godinu sve se više smanjuju i sve više ljudi na Zemlji nema osnovne higijenske uvjete.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana voda je podizanje svijesti javnosti na značaj i važnost vode te promicanje održivog korištenja postojećih vodnih zaliha. Svake godine obilježava se jedan aspekt vode, a moto ovogodišnjeg je „Voda i poslovi“. Kao budući zdrastveni djelatnici, studenti ZVU-a svjesni su važnosti vode i kako kvantiteta i kvaliteta vode može promijeniti kvalitetu života pa čak i transformirati ekonomiju i društvo.

Prvi dio izleta bio je planinarskog karaktera, a sastojao se od uspona na Zagradski vrh (1178m/nv). Zagradski vrh predstavlja prijelazno područje između Vinodola i Velike Kapele a ime je dobio po pastirskim stanovima koji su se zvali zagradi. Sam vrh je travnati hrbat s kojeg se šire vidici prema Vinodolu, Riječkom zaleđu, susjednoj Viševici, a zbog lijepog vremena pogled je obuhvaćao i vrhove Velebita. Ishodišna točka bila je planinarska kuća Vagabundina koliba gdje smo se na osunčanoj terasi nakon 4,5 sata hoda zasluženo odmorili i okrijepili i upili dovoljnu količinu Sunčeve energije za nastavak puta prema Kamačniku.

Kamačnik je vodeni tok jurske starosti i rijetke ljepote koji je 2002.g. proglašen značajan krajobraz. Ulijeva se u rijeku Dobru kao njezin desni pritok u mjestu Vrbovsko. Dužine je 3,2 km i tipična je krška tekućica koja se odlikuje mjestimičnim poniranjem u kanjonskom dijelu, pa je u doba suše protok vode malen.

Usprkos tome što je u novije vrijeme kanjonski dio premošćen lukom autoceste Rijeka Karlovac, svi sudionici su uživali u prirodnim ljepotama, brzacima i slapićima, mirnom toku i čistoj vodi te bogatoj proljetnoj flori.

Izlet je vodički i organizacijski prošao bez poteškoća na zadovoljstvo svih učesnika. Povratak u Zagreb bio je u okviru planiranog vremena. Svi studenti pozvani su da se uključe u promidžbu slijedećeg izleta na Omanovac gdje su organizatori i vodiči Dislocirani studij fizioterapije Pakrac i PD Psunj.

Tekst i slike pripremila: Ljerka Armano

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!