Studentice Specijalističkog diplomskog studija javno zdravstvo obišle primjere dobre prakse u okviru kolegija Zdravstvena ekologija

Studentice specijalističkog diplomskog studija Javno zdravstvo, u posljednjem bloku nastave održanom u lipnju, obišle su u okviru kolegija Zdravstvena ekologija, pod voditeljstvom nositeljice kolegija dr.sc. Ane Mojsović Ćuić, Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (ZOV) i tvrtku Gajeta d.o.o., kao dva primjera dobre prakse iz područja zdravstvene ekologije.

U pogonu tvrtke Gajeta d.o.o., studentima je na licu mjesta predočen način zbrinjavanja i obrada  opasnog otpada, među kojim i bolnički infektivni otpad. Također je prezentirana aktualna problematika u Hrvatskoj oko transparentnosti samog posla odnosno konkurentnosti s drugim tvrtkama koje se bave istim poslom, a prema riječima djelatnika tvrtke, primjeri dobre prakse su nedovoljno prepoznati i zastupljeni na tržištu Hrvatske.

Obilaskom Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba, studentice su se upoznale s načinom pročišćavanja i stupnjevima obrade otpadnih voda koje stižu na uređaj. Osim terenskog izvida, prezentiran je i laboratorij kao i centralna soba glavnog tehnologa na Uređaju. Zaključak polaznica bio je da je nakon viđenog, nevjerojatan podatak da je grad Zagreb uređaj za pročišćavanje otpadnih voda dobio tek prije desetak godina te da bi ovako visoki standardi kakvi se mogu vidjeti na Zagrebačkom uređaju trebali biti prisutni u mnogim gradovima Hrvatske.

Navedeni primjeri dobre prakse mogli bi imati značajan utjecaj u sadašnjem ali naročito u budućem poslu specijalistica javnog zdravstva, od kojih će možda upravo netko od njih donositi važne odluke po pitanju okoliša i zdravlja ljudi te su iz tog razloga ovakvi primjeri od izuzetne važnosti u edukaciji.

 

Pripremila:
Dr.sc. Ana Mojsović Ćuić

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!