Studijski posjet studenata 3. godine redovnog studija sestrinstva

Studentima treće godine redovitog studija sestrinstva je omogućen jednodnevni odlazak u neuropsihijatrijsku bolnicu „ Dr.Ivan Barbot “ u sklopu kolegija „ Zdravstvena njega psihijatrijskih bolesnika “ pod vodstvom naše profesorice dr. sc. Biserke Sedić.

Neuropsihijatrijska bolnica danas zauzima značajno mjesto u sustavu zdravstvene zaštite. Iako ima status županijske bolnice zbrinjava bolesnike širokog područja – od ruba zagrebačkog prstena do istočne granice Hrvatske, ali i iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske. Arhitektonski bolnica je paviljonskog tipa,dijelom smještena u prostorijama starog dvorca iz 19.stoljeća. Studenti su srdačno dočekani od strane djelatnika zdravstvene ustanove. Riječi dobrodošlice je uputila glavna sestra ustanove gospođa Adela Matušin, bacc. med. techn.,koja je srdačno pozdravila naš posjet njihovoj ustanovi.

Današnjim posjetom ove velike ustanove, mi studenti smo upoznali samu organizaciju bolnice, njezine odjele, zdravstvene djelatnike socio-terapijskih programa , radno-okupacijske i rekreativne terapije. Sami obilazak smo započeli podijeljeni u više grupa; svaka grupa sa svojim voditeljem. Krenuli smo od „lakših“ odijela,pa do onih koji traže izuzetnu žrtvu i stručnost svih razina medicinskih radnika. Ostali smo zadivljeni detaljnim i požrtvovnim odnosom sestra-pacijent. Divimo se osoblju koje smo u jutarnjoj smjeni zatekli na svim odjelima kojima smo prošli. Sestre su ona vrsta medicinskih djelatnika koje trebamo da veličamo na sav glas da se za njih čuje, jer ove sestre koje rade u ovakvim ustanovama su više od sestara koje najčešće susrećemo. One su prije svega mlade, profesionalne žene koje unatoč svim teškoćama rada s ovakvim pacijentima rade svoj posao s ljubavlju i snažnom željom da živote svojim pacijenata pretvore u život dostojan svakom čovjeku,a ne u patnju bez kraja. Studenti su imali priliku uvidjeti kako je cjelokupni rad svih djelatnika ujedinjen u etici, stručnosti i cjelovitom pristupu prema pojedincu.

Ovaj posjet je omogućio svim studentima da prošire svoje vidike o psihijatriji kao nauci, te da upotpune svoje znanje o psihijatrijskoj njezi i njezinim pacijentima. Vjerujem da su svi studenti vidjeli što znači biti u pozivu jedne sestre i da će uvijek znati pomoći nemoćnima i svim bolesnim ljudima bez obzira na težinu njihova stanja pružiti im kvalitetan nastavak života,te ih kvalitetno znati zbrinuti. Iz ovog posjeta trebamo izvući samo ono najbolje i težiti biti što bolji u obavljanju svoga budućeg posla, opravdati svoje titule kroz kvalitetan rad, te nikada ne smijemo izgubiti humanost, jer čovjek je čovjek bez obzira u kakvom je stanju. Zahvaljujemo se svima koji su nam omogućili odlazak u obilazak ove velike i značajne ustanove. Posebno se zahvaljujemo našoj uvaženoj prof.dr.sc.Biserki Sedić koja nas je provela kroz ovo sve i na bezbolan način podučila o značajnosti nas i naše profesije.

“Samo nas nedaće života uče da cijenimo dobar život.” (Goethe)

Tanita Knežević i Julijana Jozepović, studentice 3. godine studija sestrinstva

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!