Od 15. do 18. svibnja u Malom Lošinju održana je jubilarna, petnaesta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Lošinjski dani bioetike

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, Hrvatskog bioetičkog društva i Grada Malog Lošinja, od 15. do 18. svibnja u Malom Lošinju (hoteli Aurora i Vespera) održana je jubilarna, petnaesta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Lošinjski dani bioetike.

Suorganizator 15. Lošinjskih dana bioetike je Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije bili su  predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Sveučilište u Zagrebu.

Skup su snažno popratile i komore koje su za sudjelovanje na skupu dale pregrš bodova – HKZR za osobe s izlaganjem 14, a za sudionike bez izlaganja 12 bodova, a HKMS za osobe s izlaganjem 15, a za sudionike bez izlaganja 11 bodova čemu je zasigurno doprinio i već tradicionalni posjet skupu sudionika i studenata, posebice sa ZVU.

U proteklih petnaest godina Lošinjski dani bioetike izrasli su u najznačajniju bioetičku konferenciju u ovom dijelu Europe. Dosad je u radu Lošinjskih dana bioetike sudjelovalo preko pet stotina znanstvenika različitih profila iz tridesetak zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije, te preko dvjestopedeset studenata iz Hrvatske i susjednih zemalja. Lošinjski dani bioetike odigrali su ključnu ulogu u razvoju bioetike u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, te umrežavanju hrvatskih i jugoistočno-europskih bioetičara s kolegama iz drugih dijelova Europe i svijeta, a uvelike su doprinijeli i nastanku inovativnog koncepta integrativne bioetike koji je već etabliran u svjetskoj bioetičkoj raspravi.

Međunarodni simpozij Integrativna bioetika i nova epoha održavan je u ponedjeljak i utorak, 16. i 17. svibnja 2016., u Velikoj i Maloj dvorani hotela “Aurora”. Na simpoziju je održano niz izlaganja šezdesetak znanstvenika različitih profila, od filozofije, katoličke i islamske teologije, antropologije i psihologije, preko medicine, biologije i agronomije, do sociologije, prava, socijalnog rada i informatologije. Rad simpozija odvijao se u dvije paralelne sekcije, na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Na simpoziju je bilo riječi o širokom spektru tema, od pitanja iz kliničke medicinske prakse do globalno-ekoloških problema, uključujući i bioetička promišljanja recentnih trendova i događaja poput transhumanizma, presađivanja glave i TTIP-a. Zapažena su bila predavanja profesora dr. S Gajovića i prof.dr. S. Oreškovića sa MEF-a u Zagrebu i prof. dr. A. Muzura sa FZS u Rijeci u dijalogu s kojima je i ZVU promicao razvojnu strategiju ustanove.

Okrugli stol Odgovornost za budućnost: Enciklika pape Franje Laudato si’ i pariški klimatski samit održan je u ponedjeljak, 16. svibnja 2016., od 17.30 do 19 sati, u Velikoj dvorani hotela “Aurora”. Povod za organiziranje ove tribine su Papino encikličko pismo Hvaljen budi (objavljeno 24. 5. 2015.) i Konferencija UN-a o klimatskim promjenama (održana u Parizu od 30. 11. do 11. 12. 2015.), koji su svrstani među najvažnije globalne događaje prošle godine. O njihovim motivacijama i sadržaju, kao i o tome u kojoj mjeri oni zaista doprinose rješavanju globalnih ekoloških problema, u uvodnim su izlaganjima govorili Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet u Zagrebu) i Šimo Šokčević (Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu), a zatim je uslijedila diskusija u kojoj su ulogu koreferenata imali Katica Knezović (Učiteljski fakultet u Zagrebu) i Ivica Kelam (Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku). Naravno, u diskusiji su sudjelovali svi prisutni, što , s obzirom na sastav sudionika Lošinjskih dana bioetika, jamčilo je otvoren dijalog na principima interdisciplinarnosti i pluriperspektivnosti.

Tradicionalno predstavljanje recentnih bioetičkih izdanja održano je u ponedjeljak, 16. svibnja 2016., u Velikoj dvorani hotela “Aurora”, s početkom u 21 sat. Na ovoj  reviji bioetičkoga izdavaštva bilo je predstavljeno ukupno 20 novih bioetičkih izdanja (devet knjiga i jedanaest znanstvenih i stručnih časopisa) iz Hrvatske, Njemačke te Bosne i Hercegovine, što je samo uži izbor iz bogate bioetičke produkcije u Hrvatskoj, regiji i Europi. Posebno treba istaknuti da je javno predstavljen i pohvaljen naš časopis JAHS i zapaženo promovirana knjiga doc. dr. Sanje Kalambure Održivo gospodarenje otpadom kroz prikaz doc. dr. T Krznara.

Okrugli stol Van Rensselaer Potter i rođenje bioetike održan je u utorak, 17. svibnja 2016., od 18 do 19.30 sati, u Velikoj dvorani hotela “Aurora”. Posvećen je bio američkom znanstveniku i liječniku Vanu Rensselaeru Potteru (1911.–2001.), koji je početkom 1970-ih skovao pojam “bioetika” te presudno doprinio utemeljenju, razvoju i etabliranju bioetike, tako da ga se s pravom naziva “ocem bioetike”. Ove se godine navršava 15 godina od Potterove smrti, 105 godina od njegova rođenja i, osobito značajno, 45 godina od objavljivanja njegove prve bioetičke knjige Bioetika – most prema budućnosti (1971.). Uvodna izlaganja na okruglom stolu – u kojima su se osvrnutl na izvore i dosege Potterove bioetike u kontekstu cjelokupne evolucije bioetike – održali su prof.dr.  Amir Muzur i dr.sc. Iva Rinčić (Medicinski fakultet u Rijeci) te doc. dr.sc. Tijana Trako Poljak (Filozofski fakultet u Zagrebu), a u diskusiji su, uz prisutne sudionike Lošinjskih dana bioetike, kao koreferenti sudjelovali prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.  Ante Čović i dr.sc. Marko Kos (Filozofski fakultet u Zagrebu).

I ove godine sudionici sa ZVU su dali prepoznat doprinos stručno znanstvenom dijelu skupa kroz predavanje Racz, A. Antolić, S. Smrt u sauni – Povezanost između učestalosti i duljine boravka u saunama i rizika smrtnog ishoda čiji sažetak je objavljen u programskoj knjižici .

 

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!