Ugodan odmor vam želimo!

Dragi studenti,

Psihološko savjetovalište neće raditi tijekom ljetnih praznika, a opet se možete prijaviti za savjetovanje već od 27. kolovoza 2012. Želimo vam ugodan odmor.

 


 

Najčešća pitanja (FAQ)


P: Kada trebam savjetovanje?

O: Osobe sa širokim rasponom problema i briga mogu imati koristi od savjetovanja. Osjećaj deprimiranosti ili uznemirenosti, neodlučnosti, straha od neuspjeha, traženje identiteta - to su uobičajeni razlozi zašto ljudi dolaze na savjetovanje. Klijenti također dolaze s pitanjima koja se tiču odnosa s prijateljima i obitelji.

Mnogo je i drugih razloga, jedinstvenih za pojedinca, zbog kojih se netko odluči potražiti savjetovatelja. Ako ste zabrinuti zbog nečega i želite razgovarati o tome, nema problema koji bi bio premali da zasluži brigu i pažnju. Neki studenti samo nekoliko puta posjete savjetovatelja, drugi dolaze duže vrijeme. Ovu odluku donose klijent i savjetovatelj zajedno, ovisno o potrebama klijenta.
 


P: Kako doći na savjetovanje?

O: Možete doći osobno u savjetovalište utorkom od 15 do 16 h na Ksaveru, soba 105. Moguće je naručiti se i za neki drugi termin, ako vam ovaj navedeni ne odgovara. Možete nam se javiti na adresu savjetovalište@zvu.hr.
 


P: Je li savjetovanje isto što i psihoterapija?

O: Razlike savjetovanja i psihoterapije Savjetovanje uključuje tri ključna elementa:
1) savjetovanje je učenju orijentiran proces;
2) najčešće se provodi u jednostavnom okruženju, jedan na jedan;
3) cilj savjetovanja je pomoći klijentu da nauči nove vještine koje će mu omogućiti da se suočava s novim životnim situacijama i prilagođava im se.

Fokus savjetovanja je pomoći osobi da dostigne maksimalno moguće ispunjenje i življenje svojih potencijala te da postane u potpunosti funkcionalna osoba. Psihoterapija može biti više usmjerena na analizu osobnih problema, nego na brzo rješavanje aktualne životne situacije. Kada se govori o razlikama savjetovanja i psihoterapije kao opća mjesta navode se:

• Psihoterapija je po definiciji proces u kojem terapeut pomaže klijentu u promjeni njegove osobnosti. I savjetovatelj i terapeut pomažu u uklapanju i primjeni spoznaja zadobivenih tijekom terapije na konkretno ponašanje.
• Psihoterapija ima naglasak na promjeni, savjetovanje na ispunjenosti i življenju osobnih potencijala.
• Savjetovanje je više usmjereno na rješenje problema, a psihoterapija više na njegovu analizu.
• Savjetovanje je vremenski kraće od psihoterapije.
• Savjetovanje je rješavanje ciljeva postavljenih od strane klijenta. Psihoterapija je reedukacija klijenta.
 


P: Plaća li se savjetovanje?

O: Savjetovanje u okviru Studentskog savjetovališta Zdravstvenog veleučilišta potpuno je besplatno.