Dragi studenti,

Ako imate ikakvih poteškoća, ili jednostavno želite razgovarati sa stručnom osobom od povjerenja, slobodno nam se javite u Psihološko savjetovalište. 


 

Što muči studente?


Početak studiranja i sve promjene koje ono sa sobom nosi, mogu za neke studente predstavljati osjetljivo razdoblje. Velik je broj potreba koje u tom razdoblju pokušavaju zadovoljiti. Još uvijek su često u potrazi za vlastitim identitom, žele biti prihvaćeni od drugih i izgraditi kvalitetne odnose, uče se razvijati dublje partnerske veze, raspolagati sredstvima za život, a istovremeno akademske obveze od njih traže zrelost i samostalnost.

Mnogi od njih osjećaju da nemaju dovoljno vještina za učinkovito upravljanje vremenom, javne prezentacije i komuniciranje pred kolegama i nastavnicima. Često se javlja ispitna anksioznost, strah od neuspjeha, problemi s koncentracijom te teškoće u vezi s motivacijom za učenje.

Oni koji se, iz raznih razloga, suoče s akademskim neuspjehom, često gube samopouzdanje i motivaciju za studiranjem. Nerijetko zanemare učenje i odustaju od studija. Premda je najčešće riječ o studentima koji po svojim sposobnostima ne zaostaju za ostalim studentima, teškoće s kojima se suočavaju mogu dovesti do pojave depresivnosti, anksioznosti, poremećaja hranjenja i zloupotrebe sredstava ovisnosti (prema Jokić-Begić i sur., 2009).

Istraživanje studentskih poteškoća i potreba za različitim oblicima savjetodavne podrške provedeno tijekom 2007. i 2008. godine na 905 studenata s različitih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pokazalo je da se najčešće poteškoće koje studenti iskazuju mogu grupirati u 5 skupina:
- Emocionalne smetnje (npr. „Nezadovoljstvo samim sobom“, „Opća tjeskoba“, „Traženje vlastitog identiteta“ i sl.),
- Poteškoće vezane uz studij (npr. „Nezadovoljstvo studijem“, „Sumnja u pravilan izbor studija“, „Pritisci i visoka očekivanja od obitelji“ i sl.),
- Smetnje ponašanja /agresija (npr. „Povremena agresivna i destruktivna ponašanja“, „Obiteljsko zlostavljanje“ i sl.),
- Problemi u odnosima (npr. „Problem s cimerom/cimericom“, „ Problemi u intimnoj vezi“, „Problemi vezani uz seksualni život“ i sl.),
- Problemi u prilagodbi (npr. „Poteškoće prilagodbe mjestu studiranja i novoj okolini“, „Zdravstveni problemi“, „Problemi sa spavanjem“ i sl.).

Na Zdravstvenom veleučilištu je upravo u tijeku istraživanje poteškoća studenata i njihovih potreba za savjetovanjem, a čim dobijemo prve rezultate, velikodušno ćemo ih podijeliti s vama.
 


Uz dozvolu autorica preuzeto iz:

Jokić-Begić, N., Lugomer Armano G. i Vizek Vidović V. (2009) Vodič za savjetovatelje u području psihološkog savjetovanja studenata. Zagreb: Sveučilište u Zagrebu.