(Hrvatski) Održan seminar BIOPAC za znanstvenike i nastavnike

Sorry, this entry is only available in Croatian.

Od 26.-27. veljače 2018. na Zdravstvenom veleučilištu održan je Seminar BIOPAC za znanstvenike i nastavnike koji u svom radu koriste sustav za fiziološka mjerenja i analizu podataka BIOPAC. Seminar su zajednički organizirali Zdravstveno veleučilište i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u okviru Sporazuma o suradnji između naših dviju institucija. Voditelj seminara bio je g. Alex Dimov, socijalni psiholog i stručnjak za aplikacije tvrtke BIOPAC. Na seminaru je sudjelovalo 40-ak sudionika sa ZVU-a, FER-a, PMF-a, Filozofskog, Veterinarskog, Ekonomskog i Stomatološkog fakulteta, Kliničke bolnice Dubrava, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Klinike za psihijatriju Vrapče i drugih institucija.
Prvoga dana seminara prikazane su najnovije mogućnosti fizioloških mjerenja, kao što je mjerenje razine oksigenacije tkiva u prefrontalnom kortkesu u stvarnom vremenu tehnologijom fNIR (functional near infra red spectroscopy), čime se procjenjuje razina moždane aktivnosti ispitanika dok rješava različite zadatke; daljinska bežična mjerenja fizioloških parametara kao što su EKG i respiracija dok ispitanik vježba; mjerenje elektrodermalne aktivnosti, primjena stimulacijskih sustava u psihofiziologiji, i drugo.
Drugoga dana seminara sudionici su u računalnoj dvorani imali priliku pomoću BIOPAC-ovog softvera AcqKnowledge analizirati podatke iz vlastitih istraživanja uz stručno vodstvo i savjete g. Dimova, odnosno naučiti kako pomoću brojnih analitičkih mogućnosti koje softver nudi izvući najviše i najbolje iz mjernih parametara EKG-a, EMG-a, EEG-a, EDA, i drugih.
Drugoga dana u popodnevnom terminu znanstvenici s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održali su prezentacije istraživanja koja se provode pod vodstvom prof. dr. sc. Krešimira Ćosića u Laboratoriju za interaktivne simulacijske sustave. Nakon uvodnih riječi prof. Ćosića, članovi ovog laboratorija, doc. dr. sc. Siniša Popović, Marko Šarlija, mag. ing., Igor Mijić, mag. ing., Ivan Kesedžić, mag. ing. i Mirko Kokot, mag. ing.,  prikazali su rezultate fizioloških i glasovnih analiza, te analize pogleda i moždane aktivnosti u istraživanjima rezilijentnosti na stres, koja se provode nizom različitih mjernih uređaja, uključujući i primjerak mjernog sustava BIOPAC koji je korišten i u provedbi ovog dvodnevnog seminara.
Seminar se pokazao vrlo korisnim jer je uz stjecanje novog znanja omogućio i bolje povezivanje i razmjenu iskustava među sudionicima koji koriste ili planiraju koristiti sustave tvrtke BIOPAC u nastavi i istraživanjima. Iskustvo zajedničke organizacije ovog seminara zasigurno je doprinijelo daljnjem razvijanju partnerstva između ZVU-a i FER-a i otvorilo put budućoj intenzivnijoj suradnji.
Realizaciju seminara podržala je i omogućila Uprava Zdravstvenog veleučilišta, a svojim trudom poduprli djelatnici Informatičke službe.

Za organizatore:

dr.sc. Ivna Kocijan, Zdravstveno veleučilište
doc.dr.sc. Siniša Popović, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva

 

Dojmovi sudionika seminara:

„Alex was a great lecturer, the organisation of the seminar was great.“
„I liked broad scope of shown things and openess of the presenter, as well as tips and tricks, good and bad practices for using the equipment.“
„The presenter was very helpful. Everything was great.“
„Izvrsna ideja, organizacija i prezentiranje. Cijela lepeza mogućnosti.“
„Good structure and very detailed. Loved the presentations on the second day.“

 

 

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!