(Hrvatski) Ponos Hrvatske: Prof.dr.sc. Darko Chudy

Sorry, this entry is only available in Croatian.

ZAGREB, 22. siječnja 2012. – Više od 700 ljudi iz javnog i poslovnog života Hrvatske okupilo se u nedjelju u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu na svečanoj, sedmoj dodjeli nagrade Ponos Hrvatske, za 2011. godinu.

Tom prigodom, simboličnu statuu, Srce na dlanu, primio je i naš djelatnik, profesor visoke školeprof.dr.sc. Darko Chudy.

Podsjetimo, Josip Kokeza (21) iz Splita ležao je oko dva mjeseca u bolnici. Oči su mu bile otvorene ali nije doživljavao svijet oko sebe. U školi se srušio, a liječnici ni danas ne znaju zašto mu je stalo srce. Mozak je ostao bez kisika. Roditelji su bili očajni jer su znali da se iz vegetativnog stanja bolesnici vrlo rijetko spontano probude.

Na inicijativu profesora Vedrana Deletisa, neurologa i neurofiziologa iz Splita, dr. Chudy je pristao obaviti eksperimentalni zahvat u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava. Dr. Chudy je obavio operaciju i elektrodu fiksirao u središte mozga gdje su električni impulsi stimulirali jezgru odgovornu za svijest. Operacija je uspješno dovršena, a Josip danas živi bez gotovo ikakvih posljedica.

Danas često čujemo da nisu vremena za heroje jer su moralne vrijednosti izokrenute. Hvala vam što svojim primjerom pokazujete da ono ljudsko u nama jest ipak jače od pukog interesa – poručio je visoki pokrovitelj nagrade, predsjednik Ivo Josipović.

U ime nastavnika i djelatnika Zdravstvenog veleučilišta, upućujemo srdačne i iskrene čestitke prof.dr.sc. Darku Chudyu na primljenoj nagradi.

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!