(Hrvatski) Svjetski dan AIDS-a

Sorry, this entry is only available in Croatian.

Prvi prosinca se u svijetu i Hrvatskoj obilježava Svjetski dan AIDS-a, kojem je osnovni cilj podizanje svijesti o HIV/AIDS-u, smanjenje stigme i diskriminacije kojima su pacijenti izloženi, informiranje javnosti o rizicima i mjerama zaštite, važnosti prevencije, ranog dijagnosticiranja i liječenja, kao i prije svega o  potrebi solidarnosti prema oboljelima. 

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove godine zabilježeno 80-ak novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a, čime se nastavlja trend blagog porasta pojavnosti te bolesti, ali je Hrvatska sa stopom od 21 oboljelog na milijun stanovnika i dalje među zemljama s niskom učestalošću HIV infekcije

Od prvog slučaja HIV/AIDS-a u Hrvatskoj 1985. godine do kraja 2015. ukupno je zabilježen 1321 slučaj infekcije, a među njima je 458 osoba razvilo AIDS. U istom razdoblju od posljedica AIDS-a umrla je 201 osoba.

U svijetu je, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u 2015. godini s HIV infekcijom živjelo 36,7 milijuna ljudi, od čega je bilo 2,1 milijuna novih slučajeva zaraze. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milijun ljudi.

U zemljama EU-a godišnje se dijagnosticira oko 30.000 novozaraženih, pa su HIV infekcija i AIDS i dalje od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Europi.

Virus HIV-a spada u spolno i krvlju prenosive infekcije, napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest koja najčešće dugi niz godina nema simptoma.

Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod ubrizgavanja droga) te sa zaražene majke na dijete.

Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a, koji je krajnji stadij HIV infekcije, a nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.

Jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om je testiranje, koje je u Hrvatskoj anonimno i besplatno, a može se obaviti u zdravstvenim ustanovama (mreža centara zavoda za javno zdravstvo, HZJZ, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević) i pojedinim udrugama.Svim oboljelim dostupna je vrlo učinkovita antiretrovirusna terapija koja omogućava pacijentima gotovo normalan svakodnevni život. I na kraju podsjetimo na nekad često isticani slogan kojim je prof.dr. S. Lang, jedno od najvećih imena javnog zdravstva u zemlji i svijetu doprinosio i osobnim primjerom uklanjanju stigme prema oboljelima  – „ AIDS se ne prenosi socijalnim kontaktom“.  

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!