EKO ZVU grupa Studentskog zbora Zdravstvenog veleučilišta sudjelovala je ‘žabljem danu’ u Zoološkom vrtu grada Zagreba

EKO ZVU grupa Studentskog zbora Zdravstvenog veleučilišta sudjelovala je ‘’žabljem danu’’ koji se održavao u Zoološkom vrtu grada Zagreba pod parolom  “Žablji dan – dođite i žabavite se!”  

Ovo događanje održava se već punih šest godina u cilju podizanja svijesti o potrebi očuvanja vodozemaca. Članovi EKO ZVU grupe aktivno su sudjelovali u radionicama origami žabica i prisustvovati predavanju o rijetkim vodozemcima iz cijelog svijeta gdje su naučili važnosti i načine očuvanja vodozemaca.

Vodozemci su izuzetno važni dionici ekosustava i važna karika u hranidbenim lancima jer se hrane kukcima koji mogu prenositi razne bolesti opasne po čovjeka, a ujedno predstavljaju i važan izvor hrane za veće kralješnjake (npr. zmije, ptice i sisavce). S obzirom da vodozemci imaju kožu kroz koju dišu i propuštaju vodu, oni su vrlo osjetljivi na onečišćenja u okolišu i predstavljaju prve pokazatelje zdravlja okoliša. U svijetu je zadnjih desetljeća zabilježeno opadanje populacija vodozemaca, a slično je i u Hrvatskoj, iako je stanje kod nas još uvijek  bolje u odnosu na većinu europskih država. Uništavanjem njihovih staništa krčenjem i isušivanjem činimo područja nepogodnim za njihov život i razmnožavanje, a umjetna gnojiva i pesticidi kod ovih osjetljivih bića izazivaju bolesti i smrt. Iznimno je važno uložiti napore u očuvanje prirode i njenog zdravlja kako bismo zadržali bioraznolikost i očuvali prirodnu ravnotežu.

Ovim putem EKO ZVU grupa poziva sve zainteresirane da se pridruže u daljnjim aktivnostima grupe i  pridonesu podizanju svijesti o važnosti očuvanja prirode koji nas okružuje.

 

Poveži se

Pretplatite se na naš RSS kako biste bili u tijeku sa novostima!